Social Icons

Friday, 5 December 2014

5 FASA YANG PERLU KITA TAHU BILA INGIN BERJAYA



MY JOURNEY FINDING THE SO CALL SUCCESS

Ilmu yang ingin dikongsi ialah 5 fasa yang perlu kita tahu bila ingin berjaya. Saya olahkan ilmu ini mengikut cerita pengalaman saya sendiri. Enjoy reading and if you like it, please feel free to like and share.


Salam Sihat untuk Semua,




PERMULAAN

Pagi ini terdetik nak berkongsi sedikit pengalaman saya selama bersama Shaklee tetapi bukan sebagai pengguna tetapi sebagai individu yang giat aktif dalam bisnes Shaklee.

Classic example as the picture above. Permulaan bila menyertai Shaklee, saya memang nampak seperti arrow dikiri. Bila sedang meniti perjalanan yang sebenarnya, rupa-rupanya saya dalam 'spider-web' ala ala jalan sebelah kanan tersebut.

Honestly, who am I to share my story on success because I am not there yet. It only 6 months that I am with Shaklee and one would categorized me as an infant in this business.

Tapi apa ada hal, ini kan.....

CERITA SAYA

Saya pernah berkongsi 'excited', keseronokan saya disalah satu entri dalam blog saya ini. 


Saya bekerja di MNRB Retakaful sudah hampir mencecah 8 tahun. My latest position as an AVP commonly known as assistant to a manager. This consider more than average achievement at my office. Jika diikutkan sudah selesa dengan gaji saya setakat ini dan ditahap SELESA.

Tetapi keadaan berubah bila saya bersama Shaklee. Dengan ilmu baru dari mereka yang berjaya 'gila-gila' baik dari segi dunia mahupun akhirat, baru saya tahu, saya belum sampai di tahap mana-mana pun.

Rupa-rupanya keadaan SELESA saya itu, SELESA lah SANGATSSS

FASA EXCITED

Sejujurnya saya akui selama 4-5 bulan berniaga dengan Shaklee, pulangan hasil dari bisnes ini sudah hampir 85% dari pendapatan saya dengan kerja tetap saya. Tetapi masa yang saya peruntukkan untuk saham akhirat saya pula makin bertambah. 

Pelik tapi benar. 

Peliknya mana pergi masa saya sebelum ini?

Bila diteliti secara berilmu, saya dapati ada satu POWER ini yang memang Mama saya berleter dari dulu tetapi belum pernah masuk dalam otak saya yang maha lembab ini.

PERUBAHAN


The POWER of SHARING

Tidak kira dari segi duit, harta atau ilmu. Apa yang kita dapat sekarang bukan untuk kita tetapi perlu dikongsi. 

Rupa-rupanya kejayaan kecil saya diawal pembabitan saya dengan Shaklee adalah saya seronok berkongsi apa yang merubah hidup saya bersama produk Shaklee. 

Jika dulu saya gemuk, saya sudah kurus dengan produk Shaklee. Jadi saya seronok bercerita dengan orang yang bertanya bagaimana saya kembali turun berat badan.

Masuk fasa baru dalam pembabitan saya dengan Shaklee, saya mula rasai saya belum cukup berkongsi. In order for me to earn more, I need to give more. 

Jika dulu saya sibuk mencari sales, tetapi sekarang saya mula belajar tanggungjawab baru, iaitu membimbing mereka yang turut mahu melibatkan diri secara aktif dengan Shaklee. Dari bulan ke bulan, saya dapati saya bukan lagi bekerja seorang. 

Jika dulu tumpuan saya lebih kepada memantau cara pengambilan dan bercerita pengalaman saya sendiri mengambil dan menggunakan produk supaya berkesan.  Tetapi sekarang saya mula nak berkongsi pengalaman yang saya dapat bukan sahaja sihat tubuh badan tetapi sihat poket bulanan.


FASA KELIRU

Jadi saya akui, saya ada lalui FASA CONFUSE/ KELIRU. Saya rasa saya sudah buat terbaik tetapi macam bisnes ini STUCK!. Macam ada blockage. Ada kalanya, saya terfikir betulkan bisnes ini untuk aku? 

Honestly now that I learned, this is the phase where I always gave up. Saya boleh berkongsi rekod pencapaian berhenti ditengah jalan dengan segala business yang saya ceburi sebelum ini. Mungkin entri yang lain.

Dan pada masa ini juga saya banyak bagi alasan untuk diri saya sebab tidak habiskan apa yang saya mula. Itu sebab saya masih di sini walaupun pendedahan sudah diterima seawal usia 17 tahun lagi!

FASA RELEARN

Bila sampai fasa ini, saya amat berterima kasih dengan Nadia aka leader saya, my Big Boss aka my real mirror. 






Dan juga doa Mama dan guru-guru saya yang kuat sehingga saya selalu dapat bantuan bila saya memerlukannya. Ada pula si Bob ni post satu gambar tentang 5 fasa yang perlu anda tahu bila berniaga. Dan sebab itulah saya bercerita tentang fasa dalam entri saya kali ini.


FASA GROW

Jadi langkah seterusnya, saya akan terus berkongsi baik dari segi produk bagi menambah baik nilai kehidupan orang lain. 

Tetapi saya juga turut jumpa satu lagi passion saya iaitu berkongsi apa yang buatkan saya sampai ke tahap ini dan akan terus menuju ke tahap yang lebih  besar.

Berkongsi bagaimana menjana pendapatan dengan Shaklee dan seterusnya membina empayar diri sendiri (self-branding) melalui Shaklee. Saya mula nak bina empayar saya sendiri dibawah nama yang saya rasa sangat sesuai untuk semua bila berada didalam kumpulan kami- Kings's Production. 

Sesiapa saja berhak berfikir seperti King, bertindak seperti King dan berjaya seperti King. Sebab apa kita buat, kita fikir, kita bertindak semuanya adalah doa.

Masih mencari logo yang sesuai


Dan setakat ini Alhamdulillah, saya ada team yang baik untuk perjuangan kami dalam King's Production. Dan kami telah berjaya berkongsi cara dan matlamat kami berjaya bersama Shaklee dengan segelintir mereka yang ingin merubah kehidupan mereka.

For big thing to happen, one must start small. 

Dan sekali lagi, betul lah kata Zig Zigler- You will get all you want in life if you help enough other people get what they want

Jadi memang mudah nak berjaya terutama dengan Shaklee. Berkongsi dan berkongsi. Cuma perlu tahu teknik-teknik yang betul pada masa yang betul. Itu semualah yang saya ingin berkongsi dengan lebih ramai orang lagi supaya saya dan kami semua dapat mengecapi fasa terkahir iaitu


FASA STABIL


~business untuk kebaikan orang~
Nimbo King
Founder of King's Production

Saya amat berbesar hati kiranya anda SHARE entri ini andainya ia turut menambah baik dalam kehidupan rakan-rakan anda.





1 comment:

Mus Dahlan said...

truly inspiring!!!

Semoga anda kaya dan berjaya!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Sample text

Sample Text

Sample Text

 
Blogger Templates