Social Icons

Monday, 20 October 2014

HANYA 10 MINIT DIPERLUKAN UNTUK MENJADIKAN HARI ANDA PRODUKTIF




Salam Sihat untuk Semua,
This is hilarious! Hopefully we really mean what we are saying and sharing
Setiap hari saya berdoa memohon agar hari ini lebih baik dari semalam. Kadang-kadang menjadi dan tidak dinafikan ada hari yang lebih celaka dari semalam. Sesungguhnya RUGI sebab masa tidak dapat diambil balik.
We can save anything and invest in most of the thing but not TIME. Sebab tu the idea of time machine really excite me. I want to be 23 again!
PERKARA YANG MEROSAKKAN HARI KITA
Jom tanya diri kita, bagi mereka yang bekerja di pejabat seperti saya. Sebaik sampai di meja pejabat, apa yang kita buat?
If you are saying that once you switch on your PC / laptop and you start checking emails and replying them. BANG! that is the worst way to start a day. And I am no exception.
Kenapa?
Check emails, reply emails dan mula telefon di awal waktu kerja ini semua akan mengambil  sebahagian besar focus kita. Dan yang paling teruk apabila dia mula jadikan diri kita dalam keadaan reaktif dan bukan proaktif. Kita bertindak bila ada masalah.
Contohnya, kita mulakan dengan membaca email dari client yang menggesa supaya kita balas dengan segera. Tetapi kita perlukan pendapat boss kita sebelum kita balas. Nak tunggu boss tetapi boss ada meeting pula. Lantas kita aturkan cara nak dapatkan dengan segera. Dari satu ke satu dan sedar-sedar sudah pukul 10.30 pagi. Kita belum langsai apa-apa perkara pun!! Oh my..gitu-gitu jee.
Jadi disini saya kongsi 3 langkah bagi mendapat hari yang produktif. And I am still a beginner on this.
Do it NOW. Or else, sometimes 'later' can become 'never'
LANGKAH-LANGKAH MENDAPAT HARI YANG PRODUKTIF
1- RANCANG PERJALANAN HARI KITA
It is only a BRIEF PLANNING SESSION.
Jika susah hendak mula merancang. Cuba kaedah ini:
Tanya diri anda sendiri, apa anda nak sebelum petang? Apa yang perlu anda capai sebelum balik rumah?
Mula menulis jawapan anda.
2- TULIS DENGAN JELAS APA YANG PERLU ANDA LAKUKAN
Anda dah tahu apa anda perlukan dan apa perlu anda capai.
Next is simply by writing in in verbs to achieve that action.
Contoh: Anda perlu siapkan satu minit mesyuarat sebelum tengahari-----> ini yang anda target
              - DENGAR rakaman semula mesyuarat
              - REFER minit mesyuarat sebelum
              - TYPE minit mesyuarat
              - TUNJUK kepada boss
Perkataan seperti dengar, refer, type, tunjuk adalah kata kerja sebab anda perlu lakukan kerja tersebut bagi mencapai target anda.
Lagi terperinci/ details anda tulis apa yang perlu dilakukan, lagi cepat anda capai target anda.
Conscious mind atau minda sedar ini tahu apa target anda. Subconscious mind atau minda separa sedar ini yang kena diberitahu nak buat apa.
In order to work efficiently, we need both minds, conscious and sub conscious.
3- SUSUN ATUR PERANCANGAN ANDA
Mulakan hari anda dengan aktiviti yang paling susah, yang paling memerlukan focus anda yang tinggi.
Kajian menunjukkan focus kita akan perlahan-lahan berkurangan menjelang waktu petang.
So, prioritize your work. Which one should be the first and which one should be during your lunch break.
Tiga langkah diatas hanya memerlukan tidak lebih dari 10 minit dari masa anda!!
Dengan hanya perancangan mudah untuk hari anda, anda tidak perlu tertanya-tanya atau mengeluh
"eh nak buat apa lagi ehk?"
"alamak, aku patut buat tu dulu lah sebenarnya."
"Adus, baru mula ini, dah nak kena buat lain pula"
Ala bukan lama benar pun, 10 minit jee. Dalam kereta pun dah boleh siap. Zaman sekarang lagi advance. Tak perlu paper and pen kot. Cukup dengan handphone.
KEAJAIBAN
So by the end of the day, without you realize, you almost done with your day. Apa yang penting, sebelum anda pulang dan bertanya pada diri anda,
What have you done today? Or how is your day today?
Anda boleh tersenyum bangga melihat list yang anda tulis pada pagi hari dan benda apa yang telah dipangkah.
So let’s start today and next day and next till it become habit.
It's a practise that can yield significant dividends throughout your day!
Mommy feeling positive
21/1014



4 comments:

Hazry Sabere said...

Perkongsian yang bermanfaat, TQVM :)

Mus Dahlan said...

Buat aku tengok balik daily rutine!!! Thanks nimbo.... Such enlighten reminders...

June MRS said...

Thanks for the reminder, akak ni selalunya buat list tu..tetapi kekadang tu ke laut jugak..hehehe

Nimbo King said...

tu lah kan. Saya pun kena buat setiap hari termasuk hari cuti nak jadikan habit.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Sample text

Sample Text

Sample Text

 
Blogger Templates