Social Icons

Wednesday, 29 October 2014

MENULIS 101 IMPIAN DAN MATLAMAT



Salam Sihat untuk Semua,
Baru lepas balik dari Intensif Magnet Kekayaan dan Kejayaan (IMKK) oleh Dr.Azizan Osman (DAO) dan banyak ilmu nak saya kongsikan disini.
And this entry can be my reference in the future.
Benda yang paling simple yang dimulakan oleh DAO ialah Impian/ Matlamat. Semua orang tahu kita kena ada impian, dream, matlamat, apa kita nak dalam kehidupan kita.



Thursday, 23 October 2014

IMKK 2014 Part 1-MENYESAL!!



Salam Sihat untuk Semua,

Alhamdulillah dan doa kepadaNya akhirnya selesai program hari pertama Intensif Magnet Kejayaan dan Kekayaan (IMKK) 2014 yang berlansung di Mines International Exhibition and Convention Centre (MIECC), The Mines Sri Kembangan

Program selama 4 hari bermula pada 24hb October telah selesai hari pertamanya.

Dan saya sedang menulis entri ini sementara berbaris untuk keluar dari perkarangan parking MIECC.

Awal program hari ni selesai. Pada pukul 11.30pm dan menurut Dr.Azizan Othman (DAO), selaku penceramah, ini dikira awal. Menurut saya selaku pertama kali hadir ke program anjuran beliau, 'awallah sangatsssa'

Bila keadaan sesak keluar parking begini buatkan saya terfikir. Samada saya perlu rasa nak bebal atau merungut sebab kebodohan tidak parking di luar perkarangan MIECC atau terima dengan hatinyang terbuka dan cuba alihkan aliran tenaga untuk buat benda yang lebih baik iaitu update blog saya. 

Yang marah itu dulu, yang sekarang ialah saya dengan senang hati menaip entri cerita saya.

Wah nampak tak apa jadi kat saya. Itu baru hari pertama di IMKK tu.

Pendaftaran bermula pada pukul 8.30am hingga sebelum pukul 2pm. Walaupun hampir 6 jam diberi kepada peserta untuk mendaftar, sila lihat gambar pada pukul 8am.

Suasana orang mengisi borang pendaftaran

Barisan untuk penyerahan borang pendaftaran.

Pendaftaran kaunter. Sampai disini bila hampir sejam beratur.

Sempat wefie dengan mereka-mereka yang kaya dan berjaya (tagline untuk semua murid DAO)

Antara kunci kejayaan untuk berjaya ialah TO HAVE FUN and THE FUND start coming!!

Selesai saja pendaftaran, saya ada masa lebih kurang 3 jam sebelum menunggu kelas bermula pada pukul 2pm.

Memandangkan The Mines Shopping Mall hanya bersebelahan, apa lagi lepak disitu sajalah. Sempat jugalah I have a new haircut before submitting myself to the class.

Love it! 

Hampir kepada pukul 2pm, sekembalinya saya ke MIECC, keadaan di depan pintu dewan dah cenggini dah, Masya Allah.

Lautan manusia yang cecah 5000 orang berdiri dihadapan pintu. Tidak sabar nak masuk dewan.

Ini adalah 1/4 dari bilangan mereka yang hadir.

Macam biasa, sempat lagi berwefie dengan rakan rakan baru.

KELAS PENGENALAN DAO

Entrance DAO memang macam permulaan konsert dimana peserta seperti saya dan yang lain kena dipanaskan menari zumba.

Suasana menjadi gamat bila DAO masuk dengan melompat-lompat. Susah nak cerita bab perutnya bila melompat. Tapi itu bukan yang saya nak komen disini.

Saya seperti culture shock seketika.

Apa-apa pun energy dari sesi warm up ini berjaya dihasilkan oleh DAO dan berjaya di kekalkan hingga habis program.

Dan bagi saya bukan senang nak panaskan diri. Yeelah dah bertahun berada dalam keadaan yang tak teruja, makan masa juga nak mengujakan saya sendiri.

Dan sepanjang program geli-geli (pengenalan) DAO ini, banyak saya kena duduk bangun duduk bangun jerit tepuk sampai naik sakit tangan tepuk. Sungguh tak percaya saya akan sakit tangan sebab tepuk. Bukan main main punya sakit, siap lebam lagi.

Tapi bak kata DAO, kalau perubahan baru ni macam tepuk ni pun kita tak boleh buat, macam mana nak buat perubahan lebih besar dari itu.


ILMU

Kalau nak dikongsi disini memang banyak sangat dan saya sendiri kena buat revision kalau nak kongsi satu persatu.

Tapi kelas DAO ni bukan percuma. Jadi tak pasti kalau boleh kongsi bulat-bulat kasi telanjang habis disini tu apa hukumnya. Sebab kesemua material adalah hakmilik RICHWORKS.

In fact, no photo and video is allow while you're in the class. Saya kena tegur sebab ber wefie dalam kelas. Nyaris dirampas phone. But I'm sure they have reason kot.

Anyway, saya kasi selak sikit tentang ilmu introduction. Pengenalan apa itu IMKK sebenarnya. 

All in all, it is about knowing that everyone has this special ability that we can create, enhance and use the magnet to attract wealth and success. 

Semua orang ada ini, dan orang yang dah kaya dan berjaya telah menguasai benda ini samada secara sengaja atau tidak sengaja.

Jadi kami disini akan dikenalkan, diajar dan diasah untuk menggunakan magnet ini ke arah yang betul.

In the end, DAO nak tolong lahirkan seramai mungkin orang especially bangsa Melayu beragama Islam menang didunia dan diakhirat, dengan izinNYA.

Antara banyak-banyak benda DAO ni kongsi, yang terpahat di otak saya ialah tentang KOLAM JIWA. Kunci diri kita iatu hati kita sendiri.

Kalau dah 30 tahun hidup, cuba bayangkan keladak hitam nya. Jadi kami akan lalui proses dan diberi tunjuk ajar camna nak bersih keladak ni.

KESIMPULAN

Apa-apa kursus ka, seminar ka atau kelas ka semuanya hampeh kalau kita sendiri hampeh.

So memandangkan saya dah datang dari Nilai. Bazirkan cuti hujung minggu saya untuk ini dan sudah bayar agak ratusan ringgit, bodohlah kalau nak buat endah tak endah.

Jadi terpaksalah ikut dan beri komitmen 100%. Mana tau terpaksa berjaya lepas ni.

Tapi bila dah lalui setengah hari dengan DAO. Saya rasa sungguh MENYESAL. Menyesal tak datang lebih awal.

Mommy exhausted yet excited.
24/10/14

After long hours














Monday, 20 October 2014

HANYA 10 MINIT DIPERLUKAN UNTUK MENJADIKAN HARI ANDA PRODUKTIF




Salam Sihat untuk Semua,
This is hilarious! Hopefully we really mean what we are saying and sharing
Setiap hari saya berdoa memohon agar hari ini lebih baik dari semalam. Kadang-kadang menjadi dan tidak dinafikan ada hari yang lebih celaka dari semalam. Sesungguhnya RUGI sebab masa tidak dapat diambil balik.
We can save anything and invest in most of the thing but not TIME. Sebab tu the idea of time machine really excite me. I want to be 23 again!
PERKARA YANG MEROSAKKAN HARI KITA
Jom tanya diri kita, bagi mereka yang bekerja di pejabat seperti saya. Sebaik sampai di meja pejabat, apa yang kita buat?
If you are saying that once you switch on your PC / laptop and you start checking emails and replying them. BANG! that is the worst way to start a day. And I am no exception.
Kenapa?
Check emails, reply emails dan mula telefon di awal waktu kerja ini semua akan mengambil  sebahagian besar focus kita. Dan yang paling teruk apabila dia mula jadikan diri kita dalam keadaan reaktif dan bukan proaktif. Kita bertindak bila ada masalah.
Contohnya, kita mulakan dengan membaca email dari client yang menggesa supaya kita balas dengan segera. Tetapi kita perlukan pendapat boss kita sebelum kita balas. Nak tunggu boss tetapi boss ada meeting pula. Lantas kita aturkan cara nak dapatkan dengan segera. Dari satu ke satu dan sedar-sedar sudah pukul 10.30 pagi. Kita belum langsai apa-apa perkara pun!! Oh my..gitu-gitu jee.
Jadi disini saya kongsi 3 langkah bagi mendapat hari yang produktif. And I am still a beginner on this.
Do it NOW. Or else, sometimes 'later' can become 'never'
LANGKAH-LANGKAH MENDAPAT HARI YANG PRODUKTIF
1- RANCANG PERJALANAN HARI KITA
It is only a BRIEF PLANNING SESSION.
Jika susah hendak mula merancang. Cuba kaedah ini:
Tanya diri anda sendiri, apa anda nak sebelum petang? Apa yang perlu anda capai sebelum balik rumah?
Mula menulis jawapan anda.
2- TULIS DENGAN JELAS APA YANG PERLU ANDA LAKUKAN
Anda dah tahu apa anda perlukan dan apa perlu anda capai.
Next is simply by writing in in verbs to achieve that action.
Contoh: Anda perlu siapkan satu minit mesyuarat sebelum tengahari-----> ini yang anda target
              - DENGAR rakaman semula mesyuarat
              - REFER minit mesyuarat sebelum
              - TYPE minit mesyuarat
              - TUNJUK kepada boss
Perkataan seperti dengar, refer, type, tunjuk adalah kata kerja sebab anda perlu lakukan kerja tersebut bagi mencapai target anda.
Lagi terperinci/ details anda tulis apa yang perlu dilakukan, lagi cepat anda capai target anda.
Conscious mind atau minda sedar ini tahu apa target anda. Subconscious mind atau minda separa sedar ini yang kena diberitahu nak buat apa.
In order to work efficiently, we need both minds, conscious and sub conscious.
3- SUSUN ATUR PERANCANGAN ANDA
Mulakan hari anda dengan aktiviti yang paling susah, yang paling memerlukan focus anda yang tinggi.
Kajian menunjukkan focus kita akan perlahan-lahan berkurangan menjelang waktu petang.
So, prioritize your work. Which one should be the first and which one should be during your lunch break.
Tiga langkah diatas hanya memerlukan tidak lebih dari 10 minit dari masa anda!!
Dengan hanya perancangan mudah untuk hari anda, anda tidak perlu tertanya-tanya atau mengeluh
"eh nak buat apa lagi ehk?"
"alamak, aku patut buat tu dulu lah sebenarnya."
"Adus, baru mula ini, dah nak kena buat lain pula"
Ala bukan lama benar pun, 10 minit jee. Dalam kereta pun dah boleh siap. Zaman sekarang lagi advance. Tak perlu paper and pen kot. Cukup dengan handphone.
KEAJAIBAN
So by the end of the day, without you realize, you almost done with your day. Apa yang penting, sebelum anda pulang dan bertanya pada diri anda,
What have you done today? Or how is your day today?
Anda boleh tersenyum bangga melihat list yang anda tulis pada pagi hari dan benda apa yang telah dipangkah.
So let’s start today and next day and next till it become habit.
It's a practise that can yield significant dividends throughout your day!
Mommy feeling positive
21/1014



Sunday, 19 October 2014

MNRB DAN ALI MAJU



Salam Sihat untuk Semua,


Bangunan Malaysian Re, Damansara Heights

Café di sebelah Bangunan Malaysian Re (gambar kosong)

Sebelum itu nak cerita yang bangunan pejabat saya, Bangunan Malaysian Re sudah beberapa minggu tidak ada café. Dulu café Sayong tapi tah kenapa dah tutup.
Saya agak mungkin sebab sambutan yang tidak memberansangkan ditambah pula harga makanan yang agak mahal untuk kebanyakkan rakyat seperti kami (achewah, macam politik pula). Tapi sejujurnya, saya kurang berkenan makan di café Sayong sebelum ini kerana sambal nasi lemak dia tak sedap. Saya dah pernah memberitahu tuan kedai tapi sama hasilnya tetap sama. Masih cair dan rasa manis bergula. Akhirnya, saya lebih selesa ke café di Bangunan PNB, Damansara disebelah.
Dan mungkin juga kos sewa di bangunan Malaysia Re ini tinggi sebab ni dikawasan Damansara Heights dan bukannya di Nilai 3 ya. Hanya restoran yang kukuh kewangannya dan makanan yang sedap, InsyaAllah bertahan.
Jika diKuala Lumpur dan Selangor lah kan, saya akui tak banyak pun kedai mamak yang sedap berbanding di Penang/ Seberang Jaya (saya anak jati Kepala Batas, Pulau Pinang). Tapi Ali Maju antara favourite saya.
Waktu bujang-bujang dulu bersama C.E (contract executive) yang lain, Sepul, Asri, Fik,  Mardiana, Mic, Ome dan Intan, kami selalu lepak Ali Maju di Pusat Bandar Damansara. Lepas main futsal petang pun, lepak disana. Nak borak kosong pun sanggup pergi Ali Maju.
Dan kemudian waktu awal-awal MNRB Retakaful beroperasi, En.Azman Nusi, Zulrashidi, Shahril Jeffrey, Ummi, Nida rajin makan di Ali Maju. Semua orang punya favourite ialah roti sardine. Paling saya kelakar ialah Ummi yang suka meehoon tomyam Ali Maju. Kata pergi kedai mamak, tomyam juga dia suka. Pelik aku!
Pendek cerita, Ali Maju di Pusat Bandar Damansara memang banyak kenangan manis. Masa dulu pun selalu bersarapan dengan bakal suami. Manyak syiookk itu Ali Maju punya restaurant.
Dan bilamana saya dapat tahu ada restoran mamak favourite saya ini bakal mengambil alih menjadi café di Bangunan pejabat saya, memang hati ada seperti percikan bunga api:


And the fireworks sounds boom bang boom boom ketepang ketepung bila terbaca Whatapps message dari rakan sepejabat. Message bergambar yang amat mengujakan hati:


Cuba tenung dekat-dekat, kasi rapat itu mata. Tak nampak juga, kena amik supplement Shaklee ni.
Ali Maju mengadakan jamuan makan sempena hari pertama mereka di Bangunan Malaysian Re. Secara jelas dan terperinci ialah
MENU FAVOURITE NIMBO KING DI ALI MAJU SELAMA INI ADALAH PERCUMA PADA HARI INI.
Dan yang lebih menarik ialah bila Siti Fatimah Assyaheerah pula message memberitahu yang jamuan makan bukan bermula pada pukul 12.00 tengahari tetapi dah mula dah sekarang untuk mereka yang nak bersarapan.
Wahhhh...nak nangis baca. Seronok nya habaq hang
Melangkah saja ke situ saya sudah nampak tuan tanah eh silap Tuan Kedai, Dato' Ali  seronok bergambar didepan kedai. Mungkin dengan saudara-mara kerana saya rasa itu muka-muka yang tidak pernah saya lihat di area sini. (saya 8 tahun disini, hokayyyy!!!). Lagipun ada yang pakai sari. Selalunya Madam Sharmini yang pakai sari. Riang ria mereka bergambar. Rasa nak join. Tapi takpalah kita soru dulu.
Pelbagai juadah sarapan makanan disediakan dalam tray-tray ala buffet. Dari capati ke roti canai ke tose ke putu mayam. Kalau tidak salah ada mee goreng dan kari ayam juga. Kemudian air pula haruslah teh tarik dan nescafe. Baru ambil nescafe, terpandang pula manggo juice. Terus ambil satu mango juice.
Bila FREE ini masalah pula. Tak tau nak nescafe atau mango. Tapi dua-dua pun A+
Oh ya lupa nak beritahu, Big Boss pun seronok layan roti canai dan teh tarik percuma. Siap makan dahulu tanpa tunggu saya.
Tapi banyak-banyak makanan ini saya hanya ambil rasa putu manis dan mango juice sahaja. Teringat dah minum ESP shake pagi tadi. Kalau saya makan juga, dah kira double jeopardy dah. Protein shake saya tu pun dah bersamaan 2 x daging, 4x telur dan 12 x susu rendah lemak. Memang membunuh badan namanya tu kalau saya ambil roti canai.
Putu Manis yang memang sedap.
Tidak mengapa, kita sambung makanan PERCUMA ini tengahari pula. Ni pun dah nak masuk masa makan tengahari.
Sebelum itu, saya pun PERCUMAkan promosi rakan-rakan sepejabat di Ali Maju pagi tadi:
Punya happy senyum sampai tak nampak mata!! Ini Naem ya. dia single dan available. Gaji 4 angka dan solat lebih 5 waktu

Ni lah Siti Fatimah Assyaheerah (tudung merah). Seronok layan kari ayam. Pandang pun takmau. Yang sebelah tu control cun tu. Masih belum berpunya, kot!

Ini tukang karut kat tingkat 11. Nama dia Anis Solehah dan bersama geng-geng yang suka dengar dia mengarut. Tapi saya suka tengok dia makan. Dan dia pun masih belum berpunya

Geng tingkat 11. Ini dah berpunya
Tidak banyak gambar rakan-rakan sebab saya sudah naik ke pejabat dulu. Tak pasti yang lain naik pukul berapa. Rasanya pukul '9' tepat kot.
Dan beberapa keping gambar kedai yang saya sempat ambil. Yang lain tak sangat ambil sebab nak makan kan!
gambar blur sebab kurang lighting. Sebenarnya OK!

Tempat buat air

Café ditingkat 1

Kawasan dapur yang terbuka
Apa apa pun, paling teruja dapat email dari Kak Zaleeza Zamri, Property department berbunyi:
"Dear All,
On behalf of our new 2-Storey Cafeteria tenant, we are pleased to inform that Restoran Ali Maju Sdn Bhd is officially opened for business effective today, Monday (20 October 2014).
Attached please find a lunch invitation for today from 12 noon to 4pm.
With best regards,
Property & Admin Department
MNRB Holdings Bhd"
Mungkin atas dasar polisi bangunan disini, Ali Maju tidak beroperasi seperti kedai mamak yang lain, bukan 24 jam. Tidak penting itu. Janji dia buka bila saya perlu.
And last but not least, gambar bersama owner yang menjadikan salah satu impian saya satu kenyataan. Kedai mamak berhampiran dengan pejabat. Terima kasih ya!


Gambar Nimbo King yang happy bersama Dato' Hj Jawahar Ali

Ni gambar Dato tak puas hati saya makan sikit sangat. Takpa, Dato. satgi saya mai repeat! takpun esok lusa pun saya sumbang juga kat restaurant Dato.
KEAJAIBAN HARI INI
Tidak sangka keajaiban itu berlaku dengan hanya saya berkongsi tips hadapi Monday di facebook pagi tadi. Memang kita tahu bersedekah itu salah satu cara menjemput rezeki. Tapi pagi ini saya buat sedikit perubahan bilamana saya sedekah RM50 kat Big Boss.
Dengan harapan doa suami itu lebih mujarab and I'll have a perfect Monday today.
Syukur keatasNya. Memang berkesan kerana tidak sampai 1 jam, saya dapat nikmat ini semua. Satu hari ini adalah rezeki makanan untuk saya.
Apa yang saya belajar hari ini ialah bersedekah lah dengan suami pada hari Isnin. Nescaya hari Isnin anda pasti seperti hari Isnin saya pada hari ini- 20 October 2014.
Dan tidaklah seperti ini:

Atau ini:
Dan yang penting, tengahari saya tidak seperti ini sebab satgi saya nak layan restoran Ali Maju sekali lagi.
Oh ya, untuk yang nak datang makan sini atau berjumpa saya disini. Ni alamatnya,
Restoran Ali Maju
Bangunan Malaysian Re
No.17 Lorong Dungun
Damansara Heights
50490 Kuala Lunmpur
 Mommy love her Monday today
20/10/14




Wednesday, 15 October 2014

151014-ANOTHER CHAPTER OF MY CAREER



Salam Sihat untuk Semua,
Entri kali ini berkisar saya dengan kerja full time saya.
SINOPSIS SELAMA 7 TAHUN DI MNRB/ MNRB RETAKAFUL
I was given a full scholarship by MNRB to do my diploma in Actuarial Science in UiTM. Due to my excellence result, they continued to sponsor me for my degree at Heriot Watt, Scotland.

Hasil dari biasiswa ini, saya dapat 2 keping sijil yang saya banggakan (ahaks) dan pengalaman terikat bekerja di MNRB Group selama 8 tahun.

Karier saya bermula sebagai Contract Executive atau lebih dikenali sebagai C.E dikalangan warga MNRB.

Kebiasaan disini, C.E akan di tempatkan di satu department selama tempoh 3 bulan. Tamat sahaja tempoh 3 bulan, C.E akan ditempatkan di department lain pula. Sehinggalah ada kekosongan di department itu dan ada tawaran dari Head of Department (HOD).

Alhamdulillah, selama tempoh saya menjadi C.E, luck always on my side. When I was about to be rotate to another department for a second round rotation, I was called by En.Norazman Nusi for a simple interview. That was during my first Annual Family Outing (AFO) with the company back in 2007.

It was so sempoi moment. Dahlah basah lencun sebab baru lepas swimming, kemudian terjerit-jerit bersorak untuk pertandingan teh tarik dan roti canai antara kumpulan. Masa tu lah En.Norazman Nusi ni panggil duduk sembang sambil ber'interview'.

Until today, I am not sure what was the X factor that I've been offered to work with MNRB Retakaful. Whatever the reason, I owe him big time.

Pada masa itu, MNRB Retakaful baru tengah nak dapatkan lesen operasi dari Bank Negara. So, I am considered one of a pioneer in MNRB Retakaful.

Memandangkan syarikat ini yang kecil dan baru menapak di industri reinsurance/retakaful, saya boleh bangga dengan pencapaian diri saya selama hampir 7 tahun bersama MNRB Retakaful.

Walaupun bermula sebagai Executive untuk Family/ Life Department, tapi saya ditugaskan bekerja bersama En.Shahril Jeffrey dalam bahagian Facultative business.

Kat sini saya belajar bab kepantasan dan short cut bekerja. Sebabnya, facultative ni business masuk hari-hari. Kalau kau lembab, menggunung lah benda-benda tak siap. Yang leceh dengan facultative ni ialah admin work dia. Jadi siapa tangkas, dia boleh survive. Siapa lambat, tidurlah kau dekat office dengan file dan kertas-kertas tu. Ada yang betul tak tahan sampai keluar lah air mata stress.

Dan haruslah saya berterima kasih yang tidak terhingga kat En.Zulrashidi selaku boss saya dibawah Family/Life Department. Sayang tak sayang saya kat dia ni sampai saya ada lagu lah untuk dia.

Setiap kali dia minta saya siapkan tugasan itu dan ini, saya akan nyanyikan lagu ini untuk dia...

"Apa saja untukmu, kan ku buat selalu, katakan saja, kan ku laksana, kau lah boss ku" (rentak lagu KRU)
Kalau siapa tak tau lagu apa yang saya cuba mimic. Sila layan video dibawah:

Dengan En.Zul, skill microsoft saya dari beginner meningkat naik menjadi advance. Ya, saya memang superb dalam excel. Ini bukan angkat bakul sendiri tapi sebab dah lama main dengan keyboard dan mouse.  

Kalau di MNRB, orang lain ada keistimewaan menjadi specialist dalam satu-satu bidang tapi tidak di MNRB Retakaful.
Sayalah data entry, sayalah admin, sayalah berurusan dengan credit control, sayalah yang proses claim, sayalah yang hari-hari mengadap orang di finance department. Oh ya, saya juga menjawab dengan Bank Negara yang hamper setiap tahun atau selang 3 bulan dating merisik kami di MNRB Retakaful. Dan adakalanya berurusan dengan mereka tentang risk management. Dan tidak kurang juga saya pernah jadi 'ustazah' seketika bila menghadiri hal-hal berkaitan dengan shariah.

Multi-tasking adalah skill wajib jika bekerja di MNRB Retakaful.
Bila business dah mula masuk satu persatu, keadaan bertambah kucar-kacir sebab 2 orang adalah mustahil bila business dah juta-juta. ( macam drama melayu pula, kalau berlakon, nak juta sahaja)

Jadi masuklah seorang gadis comel molek nama Hani Suryani. Pemilihan ini haruslah dari En.Zul sendiri. Biasalah lelaki, kalau nak mesti yang cantik tapi bagi alasan budak ni bagus kerja. Iyolah saya percaya.

Tapi memang Hani ni bila bab kerja, bab details dan bab-bab aturan memang A. Jadi kehadiran dia dalam Family department memang melengkapkan department kami. Dan saya pula tingkatkan skil saya dalam bab-bab marketing.

Kerja saya mula fokus kepada actuarial sejak adanya Hani.

Kami 3 sekawan bertahan beberapa tahun hinggalah ada kehadiran seorang lagi underwriter, En.Zaidey. Saya panggil dia Mat Yankee sebab walaupun dah berumur mid 40ies, tapi memang sempoi orangnya. Sampai sekarang pun berHati Emas (dia suka nyanyi lagu Hati Emas, M. Nasir)

Itu semua memori memori yang indah di family department selama hampir 5 tahun. 

Corak perjalanan kerja saya bertukar lain bermula apabila En.Zul keluar dari MNRB Retakaful dan disusuli oleh Hani.

Saya ditawarkan position AVP dan haruslah lebih berat dari sebelum ini. Dan keadaan jauh berbeza setelah Andy Chee masuk ke family Department sebagai VP. Corak business bertukar ke arah yang lebih baik setanding dengan masa dan perubahan selepas 5 tahun.

Itu perihal family department.
Sejujurnya saya di MNRB Retakaful jarang sekali marah-marah atau bebal. Sebabnya, tak pernah kering gusi dengan Norzita dan Kak Fara. Ini juga antara yang pioneer di MNRB Retakaful. Kalau nak cerita bab dua orang ini, memang makan 7 entri. Kita cerita lain kali. Apa yang boleh saya kongsi dan kasi teaser disini, kami menggelarkan diri kami MNRB reKITAfool.
Selain pada mereka, saya ada dayang-dayang Ilis, Soraya dan Teh Nadiah pelengkap cerita gosip, makan-makan dan berlibur (karaoke yalls). Dan seorang dugung yang silih berganti. Dulu dugung Zaffuri aka Jepp tapi sekarang Syam.

Lain pada itu yang silih berganti ialah our 

CEO: En.Ismail kemudian diganti oleh En.Sahimy Man 
Corp Compliance and Risk: En. Mat kemudian diganti oleh Hj.Zaharan,
Shariah Officers: Dari seorang ustaz ke seorang ustaz ke seorang ustazah
General Department: En.Aziz kemudian diganti oleh ????? (tak pernah ada orang ganti selepas dia)
Facultative: Dari Ummi ke Nida ( I miss both of them so much-ratu nyanyi dengan headphone ni!!)
Kami yang terawal di MNRB Retakaful.

Kami pada tahun berikutnya
THE END IS NEAR, FINALLY
Sambil menaip entri ini pun saya tersenyum-senyum teringat cerita-cerita lama yang mencuit hati. Tipulah kalau tidak ada cerita tak best tapi saya bukan jenis ingat cerita dengki, tak best. Habis lupa dah pun.
As a scholar, of course I am looking forward to end my bonding. And 8 years is a long waiting. Berbeza bekerja sebagai pekerja biasa berbanding yang terikat. Tunggu punya tunggu, pejam celik pejam celik dan memang tidak disangka-sangka.
Semalam 15th October 2014 adalah tarikh keramat bagi saya.


Akhirnya saya berjaya menyerahkan surat perletakan jawatan saya.

Saya masih ada sisa 3 bulan terakhir bagi memenuhi masa-masa saya dengan cerita-cerita yang best di hujung-hujung perkhidmatan saya dengan MNRB Retakaful.
Setiap orang melangkah mencari jalan yang lain untuk masa hadapan masing-masing. Rasanya sudah tiba masa saya pula mencari peluang itu.




screenshot of my resignation letter.



And today, 16th of October 2014 mark my new beginning of my new journey.

Mommy excited to see who's knocking on her new door
16/10/14
p/s: belanja gambar dolu-dolu bersama MNRB Retakaful. Nanti saya upload dan upload lagi. Kena buka hard disk lama nak cari ni.




Saturday, 4 October 2014

SAMBUTAN HARI RAYA KORBAN 2014 FAMILY BESAR NIMBO KING



Salam Sihat untuk Semua,


Semalam saya begitu bersungguh memilih gambar yang sesuai, mencari ayat yang baik dan 'edit' agar terhasil ucapan AidilAdha yang saya benar-benar maksudkan.

Terus-terang, saya bukan rajin benar. Hampir setiap tahun,  saya senang meng'forward' message ucapan yang saya dapat. Itupun sebab ikutan. Dah orang memberi ucapan, takkan tak balas kan.

Jadi pengorbanan saya yang pertama sempena Hari Raya Korban 2014 ialah mengorbankan sifat malas saya.

Kemanisannya, ucapan yang saya usahakan sendiri lebih bermakna baik untuk saya dan yang menerima.(perasan, huhuhu)

KT 57

Pengorbanan saya tahun ini ialah beraya di rumah mertua dan kampung sebelah suami saya.

Kampung Boss saya di Kampung Tengah, Kuala Pilah atau lebih dikenali dengan nama KT57 oleh cucu dan cicit.

Syukur atas nikmatNya, uwan dan atuk masih ada walaupun sudah berusia lebih 80 tahun. Kesihatan pula dikira pada tahap yang lebih dari memuaskan.

Sihat tak sihat atuk dan uwan ni, siap boleh bersama dengan lembu-lembu yang hendak dikorbankan. 
Uwan dan #dakhasan atas kerusi roda nengok banteng disembelih.
Keluarga rokakyah di belakang tu dan #dakhawa melayan perasaan mengandung sorang sorang.

Atuk siap berbaju batik, berseluar slack lagi. Uwan walaupun berkerusi roda tetapi sangat semangat nak lihat orang sembelih lembu.

Tahun ini 2 ekor lembu ditumbangkan. Tapi maksu saya kata bukan lembu tetapi banteng.
Banteng pertama

Percubaan menjinakkan banteng dengan kaki #dakhasan

Abg Fauzan nak bawa balik letak kat basikal

Tarik tali melawan banteng. Yang baju biru tu Ayie sebagai anchor

Kes parah ni?!!!


Secara jujurnya, saya ada rasa bersalah kepada makteh dan adik-adik saya. Sebagai anak sulung saya rasa saya patut berada dikampung tambah-tambah bila Mama tidak ada untuk raya tahun ini.  Mama sedang mengerjakan ibadah Haji di tanah Suci.

Walaubagaimanapun kemanisan yang saya dapat hasil pengorbanan ini memang terlalu banyak dan disimpulkan dengan satu perkataan- HAPPINESS

Happiness tak muka??!!



JUADAH

Antara yang terbaik di KT57 ialah MasterChef nya aka Uwan kesayangan kami semua dan chef-chef apprentice.
Chef MakBong dari BBB, Chef MakDek, Chef MakTi dan of course our imported Chef from KD, Chef Raimi.

Uwan aka MasterChef. Yang berlingkau tu Paknjang. Dah tuo dan anak duo pun nak melunjur topi omak. Sayang kek omak ehh

Ini Rokakyah,yang jaga department Teh Tarik. 


So you can imagine how many and how much juadah for a day.

Sarapan kami sebelum ke masjid ialah rendang daging hitam, rendang ayam kuning, lemang, nasi impit dan kuah kacang.

Daging sedang dilapah. Menunjukkan Big Boss tak buat apa apa pun. Sekadar bergambar sahaja.



Setelah lembu dikorbankan, juadah tengahari konsep karnivor kerana ada -

-daging bakar dicicah air asam

Air Asam dari BBB

-daging gulai kuning
Gulai kuning Chef MakDik

-tulang dan ekor stew
-ulam-ulaman
-sup daging, tulang 

Sekali lagi disini saya korbankan diet saya. Pengorbanan yang amat perit dihati saya tapi amat bermakna untuk perut saya.

Muka NimboKing happy korbankan diet.

Sambil makan, sambil legakan hati. Memang hari ini saya amik lebih dose tablet Lecithin dan Omega sebab pemakanan yang tinggi kolestrol seperti ini.

Lecithin- urai lemak

Bakar Lemak


KESIMPULANNYA

Hari Raya Korban tahun ini memang berbeza untuk saya. 

Secara jujurnya, raya korban selalu saya anggap biasa biasa sahaja. Saya selalu rasa raya korban ini untuk mereka yang mengerjakan ibadah Haji dan lebih meriah jika anda berasal dari Pantai Timur.

Ibadah korban pun sekadar menyaksikan binatang disembelih.

Sedih pula terkenangkan walaupun sudah masuk 3 series tapi hanya merasa kemanisan korban ini pada tahun ini.

Korban tahun ini lebih bermakna sebabnya saya sendiri banyak berkorban untuk menambahbaik diri sendiri.

Baru saya tahu bila kita korbankan jiwa dan raga kita untukNya dan mula YAKIN. Barulah datang detik detik kemanisan Hari Raya Korban.

Dari bangun pagi ke sembahyang raya, ke juadah makanan hingga menyaksikan #kakya dah pandai bergaul dengan sepupu-sepupunya di kampung. Rasa bahagia yang sukar digambarkan

#kakya with her cousin. Satu pencapaian untuk #kakya bila dapat bergaul dengan orang ramai.

Geng sama pendek. #kakya dan PakLong Shatir

#kakya dan #dakhasan happy dengan Abg Fauzan(paklong) dan Kak Siti (MakSiti)


Atuk bercerita gossip dengan anak buah dan cucu.

Syukur sangat dan saya amat berterima kasih dengan kumpulan #MFMSTheMostHappeningShakleeTeamInMalaysia yang sedikit sebanyak menyumbangkan perubahan diri ini.

Mommy with her 'FIRST' Hari Raya Korban
05/10/14

Steady #kakya di Hari Raya

#dakhasan dengan muka blur...







Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Sample text

Sample Text

Sample Text

 
Blogger Templates