Social Icons

Wednesday, 3 September 2014

POPSICLE BERKHASIAT untuk BUDAK-BUDAK



Salam Sihat Semua,

I wish everyone is having a great time with your love ones. 

And congratulations to you! Yes you. Why, because you are still here, able to read my entry and been given a chance to live for another day.

..………

Hari ni cadangnya saya nak kongsi benda paling sukar yang mak ayah di luar sana hadapi.

Nak bagi makan kat anak-anak.

Ya, saya pun faham masalah diri kita mak ayah iaitu nak berhenti dari syok makan. Tapi tu kita cover bab lain. Ni kita cerita bab anak-anak.

Kebanyakkan mommy pasti susah hati bila masuk topik ini. Dan daddy selalu buat dek jee. Tapi zaman sekarang saya lihat daddy yang terlebih concern.

Good job mother of those daddies. You raised your son well!

Ceritanya saya guna pengalaman harian saya mengkendalikan anak sulung saya iaitu #kakya. Ya, memang dia susah nak makan. Sudahlah susah, memilih pulak tu.

Can you imagine, she can actually pull out a string of vegetables from her mouth because she cannot chew or even swallow it together with the rice???

Bengang tak? Kita punyalah sumbat sayur tu dalam nasi supaya takdelah dia perasan.

Akhirnya, makanlah nasi putih, kuah sayur, kicap sikit dan ikan goreng. Dah macam makanan dalam pantang.

Geramnya aku!!!!!

Tapi #kakya suka makan ice cream. Dan chocolate of course. I mean all kids love this.

So I came across this simple recipe share by my friend. (FB: Siti Zaitun Suid). Resepi dia senang tapi sampai objektif nya. 

Apa yang nak diobjektifkan sangat kan? 

-Objektif untuk #kakya, ini ice cream atau omputih nya popsicle dan 

-Objektif untuk mak ayah ialah anak nak makan dan ini makanan dan penuh khasiat.

BAHAN-BAHAN:

1- Semestinya bekas buat ice cream:
Ni syle glamour kalau takdak takpa, buat style Malaysia

Ice cream Malaysia sudah...


2- Buah-buahan pilihan anda diblend atau dicincang halus.

Tak kisah buah tempatan atau luar..

Dan #kakya suka buah mangga



3- Minuman yogurt

Ni pilihan yang #kakya suka...

Padankan dengan buah yang diguna atau pun tidak, itu terpulang kepada selera.

4- ALL IN ONE BENEFIT FOR KID, Mealshakes from Shaklee


Sebab apa mealshakes. 

a-Sebab dia perisa vanilla, jadi senang campur dengan apa jenis buah pun. Rasa pun sedap.

b-Sebab dalam Mealshakes ini ada semua vitamin yang mak ayah tak dapat bagi bila anak takmau makan

c- Sebab Mealshakes ni ada unsur penambah selera juga. Sangat sangat berguna untuk saya yang ada masalah berperang bagi anak makan. 

d- Sebab dalam Mealshakes ada unsur penambah imunisasi badan untuk budak. Jadi elok untuk anak-anak yang sangat senang demam, batuk atau selsema.

e- Senang cerita semua benda yang kalau sepinggan nasi yang ada fibre, karbohidrat, protein, vitamins dan supplement tu semua ada dalam Mealshakes ni.

CARA-CARA:

Senang sangat seumpama ABC (quote dari member Siti Zaitun Suid)

A- Anim... aku bubuh mealshake + fresh manggo/ buah + yogurt drink.

B- Banyak mana tu, kena pandai agak-agak.

1 sudu besar Mealshakes untuk 12 batang/ popsicle.

C- Cenduk semua bahan-bahan tadi, masuk dalam jug, kacau. Lepas tu tuang dalam bekas ice cream.

Sejukkan dan WALLAH!!!

Inilah bahan mudah untuk #kakya.

#kakya Happy, mommy senang hati.

Sekurang-kurangnya saya tahu yang snack saya buat untuk anak saya berkhasiat.

Kalau nak tau lebih lanjut boleh tanya saya. 

Dan kalau nak beli MEALSHAKES tu saya ada jual.

Siap bulan ni promo lagi, beli 3 free 1. 

Pakat ramai-ramai kongsi dan beli. Memang berbaloi-baloi.

Mommy enjoying doing popsicle version sihat
04/09/14










1 comment:

norzakiya norzain said...

wah..harus dicuba...tapi tgg Natasha dah umo mcm kakya...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Sample text

Sample Text

Sample Text

 
Blogger Templates