Social Icons

Saturday, 27 September 2014

BERJIMBA DI AFO2014-PART II



Salam Sihat untuk Semua,


Quote di atas amatlah bermakna untuk entri saya yang kedua ini berkenaan #AFO2014. AFO (Annual Family Outing) adalah acara tahunan anjuran syarikat saya untuk warga pekerjanya dan ahli keluarga.

Memang menarik.

Rehat dah, mandi kolam dah, mandi laut dah, tibalah masa nak siap sedia pergi makan malam.

Selfie dulu sebelum pergi ke makan malam

MAKAN MALAM

A- LOKASI

Jika selalu bila kita di hotel, dah pening memikir nak makan di luar atau di hotel? Jika di luar, nak cari apa yang best pula kan? Jika di hotel, harga pula tak boleh tahan. Jika sedap berbaloilah, jika tidak, buat marah saja.

Dengan AFO2014, makan malam kami bukan hanya percuma malahan di TEPI PANTAI.

And I tell you it was not an easy setup for the banquet team. Bayangkan nak mengangkut barang barang seperi meja dan kerusi satu hal, makanan-makanan pula lagi. Dok tengok banyak buggy dok pi mai pi mai mengangkut barang untuk upacara makan malam kami.

B-MENU

Dengan percutian ini, team #leklu sudah berbulan-bulan fikirkan menu makanan untuk kami. Buka sehari dua diorang bermesyuarat dengan ahli pengurusan hotel malahan duduk berbincang dengan chef sendiri. 

Kemudiannya, siap ada 'food testing' dulu bagi memastikan menu makanan yang disajikan menarik dan lazat untuk semua.

But I was quite bad to describe about food as it is never my forte. My kind of description will be 'sedap' or not. And within my limitation about the food, I can conclude it was SEDAP during the night.

C-TEMA

Tema makan malam kami ialah 'DINNER UNDER THE STARS'

Tapi saya lupa nak dongak ke langit tengok bintang malam tu. Oh ya, kalau dongak pun nampak bumbung khemah sahaja. Dan tak keluar pun dari khemah nak tengok langit. Saya hanya keluar ke khemah pergi beratur ambil makanan saja.

Tapi saya pasti ada stars. Kalau bukan stars di langit, ramain juga stars di kalangan warga MNRB.

Dan kami bebas berpakaian ala-ala di pantai. Malangnya saya pakai dress panjang dan outerwear. Memang tak kena dengan tema langsung! Itulah akibat tak baca buku panduan. Dah seminggu team #leklu beri tapi kalau sendiri tak baca, sendiri mau ingatlah.

D- HIBURAN

YES! Bab ini memang saya nanti-nantikan bila perihal AFO. Sajian hiburan sewaktu makan malam. Bab ni kena kupas secara terperinci:

1- MC

Tahun ini, team #leklu sajikan Zainal Alam Kadir atau panggilan manjanya Alam untuk kami.
The closest shot I have with Zainal Alam Kadir

And he was really good to handle the crowd especially our kind of crowd. Why?

Satu sebab bila kita buat di tempat terbuka seperti pantai, bukan senang nak  'hold the crowd'. Kalau kau boring, kau boleh merayau ke luar dan buat hal sendiri. Keadaan amat berbeza jika dibandingkan buat dalam dewan.

Dua kerana berjaya buatkan semua golongan terhibur, tergelak, tepuk tangan. Semua golongan termasuk anak-anak kecil.

Bayangkan lawak-lawak, permainan, sesi bersembang dengan hadirin harus sampai ke semua peringkat dari dewasa yang levelnya berlainan ke remaja ke kanak-kanak dan juga budak kecil bawah 3 tahun. Kau mampu? Alam Kadir mampu. 

geng #leklu dengan Alam- bukan itu bukan ini

Alam oh Alam. Hang memang sempoi!


2-DECO, SOUND SYSTEM & LIGHTING

Sebab makan malam bertema 'Under the Stars' di tepi pantai, jadi deco hanya biasa-biasa. Biasa macam konsep 'Chinese Wedding'. Reben merah dan gold. 

Contoh deco merah gold. Cantik tak? 

Tapi sistem bunyi nya memang A. Terlampau A hingga ada ketika tu, Alam Kadir terpaksa guna hailer. Mana taknya, bekalan terlebih dan mengakibatkan 'meletup' seketika.

Betapa profesional nya Alam ini, dia boleh mengawal keadaan dengan hanya guna hailer sahaja.

Dan lagi hebat ialah lighting. 2 kali black out habaq hang!!. Sesungguhnya memang terasa seperti tema, 'under the Stars'.

Sebenarnya tidak ada masalah dengan sistem tetapi masalah dengan bekalan power. Siap pengurus besar Swiss Garden turun padang meminta maaf atas ketidaksempurnaan majlis.

Kali pertama minta maaf dan kali kedua minta maaf dan PERCUMA satu malam bermalam di Swiss Garden Damai Laut untuk kesemua warga pekerja MNRB. WAHHH SANGAT!!!  Inilah dinamakan KEGEMBIRAAN DIDALAM KEGELAPAN!

3- PERSEMBAHAN

Bab persembahan memang saya nak puji melambung tinggi.

Acara dimulakan dengan gimmick dari penari-penari yang berbakat dengan tarian dari pelbagai negara. 

Sepanjang acara, kami dihiburkan dengan pelbagai tarian dan nyanyian. Memang tahun ini banyak na bakat dari warga kerja MNRB. Umpama diorang tak lepas final stage ujian bakat masuk, terpaksa kerja di MNRB. Untunglah MNRB tidak perlu bayar mahal-mahal untuk hiburan.

Satu persembahan kumpulan yang saya kira umpama ada pemain gitar ala Shah, Slam dan Eddie dan diiringi oleh pemenang-pemenang AF. Kami dihiburkan dengan lagu dari pelbagai genre. Wow sungguh.

Kemudiannya 3 peserta terakhir pertandingan karaoke di bawa naik ke pentas untuk menentukan siapakah pemenang. Pada masa ini, saya terkejut lah. Kata pertandingan karaoke tapi tak da pun nampak mereka nyanyi guna lirik karaoke. Tambahan pula, siap ada key sendiri dan menyanyi ikut gaya tersendiri. 

Dan yang paling saya terpegun ialah persembahan penutup. Irama Bollywood dengan lagu 'Lajja,Lajja'. Mak aii, suara si Wani ni memang macam penyanyi Hindustan.

Ni gambar melalui screen. Tengok depan-depan terbeliak biji mata punya hebat!

Bella dan dayang-dayang dengan lagu Siti Nurhaliza


4- ACARA UTAMA

Makan malam di MNRB tak berserinlah kalau tidak ada cabutan bertuah. Malangnya nama saya masih tidak bertuah pada malam pertama.

Kira ok lah juga sebab selalunya hadiah-hadiah mewah adalah pada malam kedua. Jadi kebarangkalian saya menang untuk malam berikutnya adalah tinggi.

Dan seri utama malam pertama adalah anugerah-anugerah seperti:

- LONG SERVICE AWARD for 10,20 and 30 YEARS
-ACADEMIC AWARD for UPSR, PMR and SPM.

Saya mengambil kesempatan mengucapkan tahniah kepada semua yang menerima anugerah-anugerah diatas. Bukan senang nak terima anugerah. Tambah-tambah anugerah berkhidmat selama 30 tahun. Tahniah ya Kak Ainon.
.……………

Malam pertama percutian AFO 2014 memang tidak mengecewakan. Malahan saya sungguh terhibur dengan hiburan yang disajikan.

Menarik betul tengok junior MNRB bergelek terutama Cik Izzatul dan Cik Aqilah. 

Memang sah gila stage betul. Lepas dia, dia dan dia lagi. Cuma tukar penampilan sahaja.

Tahniah untuk team #leklu untuk kejayaan malam pertama.

Jom ikuti cerita selanjutnya di dalam entri saya yang lain.

Mommy is smiling while writing this entry.
28/9/14

Wefie family NimboKing. Laptop sebelah tu si Bob yang punya. Duduk sebelah satu team #MFMSTheMostHappeningShakleeTeamInMalaysia ni kena buat kerja.

Hahahaha..ni lah budak yang suspected dengue tu. Dah baik bila bawa bercuti. Akai naa hang!!






Friday, 26 September 2014

BERJIMBA DI AFO2014-PART I



Salam Sihat untuk Semua,


Yes, enjoy is one of way you celebrate your life.

Itu juga cara kita menzahirkan keSYUKURan kita padaNya. Kita bergembira.

Dan juga salah satu cara MNRB menzahirkan keSYUKURan mereka atas kejayaan keuntungan 2013 ialah dengan meraikan staffnya dengan percutian 3 hari 2 malam. 

Hampir setiap tahun, kami berpeluang dengan percutiaan ini. Maknanya apa?

Maknanya setiap tahun MNRB ada untongggg!!! - Alhamdulillah

Dan percutian ini tidak terhad kepada warga kerja sahaja. Malahan isteri atau suami pun boleh turut serta. Maknanya apa?

Maknanya nilai untung itu adalah tinggi!!! Sekali lagi- Alhamdulillah

Dan lagi, kalau ada anak-anak pun boleh bawa sekali. Tak kisahlah, anak satu ka 8, semua boleh bawa asalkan masih dibawah jagaan. Maknanya apa?

Maknanya nilai untung yang tinggi itu tinggi menjulang!!! MasyaAllah-Alhamdulillah

Dan percutian keluarga ini terkenal dengan nama glamnya- AFO ( Annual Family Outing). Jadi bila hampir kepada tarikh AFO. Kita boleh dengar orang bercerita sana, situ, sini- AFO, AFO dan AFO. Trending for a while.

Jadi pada tahun 2014, kumpulan #leklu yang bertanggungjawab perihal AFO2014 ini membawa kami semua ke Swiss Garden Damai Laut, Perak, habaq hang!!!!!

Awal-awal ini saya cerita melalui gambar saja. Banyak entri nak buat ini!

CHECK IN and CHECK IT OUT

Ni adalah goodies bag yang diterima sewaktu pendaftaran masuk. 

Tengok goodies bag dan isinya pun dah cukup menunjukkan betapa prihatin mereka melayan warga MNRB dengan percutian percuma ini. 

Dari perkarangan lobby lagi, ramai krew membantu kami agar tidak sesat mencari tempat untuk mendaftar.

Bila sampai tempat pendaftaran, saya disambut baik oleh team #leklu- WhitNee dan Ekma.

They looked tired but excited. I felt for them. How stressful the last week towards AFO2014 can be and by putting a smile to them, I am sure it did wonders!

Di tempat pendaftaran, ada ice cream potong lagi sebagai welcoming gesture from the team. #kakya suka betul makan ice cream tu. Meleleh-leleh habis baju. Tapi mommy cool saja. Kata bercuti!!

Dan yang paling seronok bila belum sampai depan kaunter, terus mereka beri kunci bilik. Bilik dah siap. Dah boleh masuk dan rehat. Wahhhh senang sungguh. Tak perlu menunggu. 

Kalau pergi check in hotel biasa pun lazimnya kita kena tunggu dengan pelbagai proses yang mengambil masa. 

Percutian AFO2014, tak perlu buat semua itu. Team #leklu dah buat semua benda. Maknanya apa?

Maknanya, SYUKUR dan Berterima kasih. Apa guna bising-bising, bukan kita kena buat kerja pun. Relax sudah.


Ini peta besar kawasan Swiss Garden ni. Tapi kami tak perlu hafal. Ada ramai crew bantu kami sepanjang berada disini.


BILIK


Ini pandangan dari bilik kami. SYUKUR dapat paling dekat dengan ballroom, hall dan swimming pool. 

Ni area wardrobe. Ada cermin panjang kira dah lengkaplah bagi saya. Kita SELFIE dulu


Dah check, baru perasan saya tidak ambil gambar katil dan ruang depan. 

Bilik kami memang sempoi dan lengkap dengan keperluan. Tapi saya dan keluarga tidaklah kisah sangat. Yang penting tidak kotor dan berkopak-kopak.

Tapi bila dah dapat TV baru dan ada saluran kartun pun sudah lebih dari cukup.


SEKITAR HOTEL

Oklah, secara jujurnya saya bukanlah jenis yang suka ambil gambar. Sejak dua menjak bila ada blog ini yang buatkan saya terpaksa ambil gambar.

Jadi gambar buat hari pertama ini agak terhad. 

Kita layan apa yang mampu saya kongsi sudahlah.

Benda pertama si #dakhasan dan #kakya nampak. Area kanak-kanak.

Tangga ke laut. Malangnya penghujung tahun ini, bendera merah kerana obor-obor.

Swimming pool pada pukul 4 petang. Keadaan sungguh berbeza pada pukul 6 petang. Ramai sungguh geng MNRB sampai tak nampak air swimming pool.

Wefie dulu di cafe.

#kakya yang beria-ia nak mandi laut. Tapi bila dah turun, bukan mandi pun. Main pasir. Itulah istilah laut bagi #kakya. Dia nak main pasir rupanya.

I love this pic because it showed how happy 3 of them. And they are not MNRB staff. Lucky them for all our hardwork. And thanks to MNRBians for allowing this 3 to be happy.

………

Entri ini sebagai pengenalan dulu. Banyak gambar dan cerita menarik akan saya kongsi di entri-entri berikutnya.

Pada saya, saya sangat-sangat berSYUKUR dengan kemewahan ini. Segala-galanya adalah percuma. Dan percuma ini bukanlah datang begitu saja.

Company has spend so much for the staff and family to enjoy. Of course there are hiccups here and there but that's normal.

Semua orang tahu dan pandai bercakap tentang kesempurnaan. But let us admit, there is no perfection. Just embrace and SYUKUR. 

Bila kita belajar cara berSYUKUR ini, baru kita nampak benda yang baik, positif dan seronok. 

Team #leklu telah menyediakan pelbagai aktiviti untuk kita semua. And I can't wait to see and enjoy. 

Jadi, saya memilih menzahirkan keSYUKURan saya setelah penat bekerja tahun lepas dengan bergembira dengan kemewahan ini.

Stay read on and many more to share

Mommy updating her blog while the others are sounds asleep with TV on. Mewah sungguh!!
26/09/14

#dakhasan pun nampak semakin sihat. Bila bab bercuti, sihat pula kau.

#kakya the cheeky diva

My happy partner.

















Thursday, 25 September 2014

BILA #DAKHASAN DITIMPA MUSIBAH-PART III



Salam Sihat untuk Semua,


Rasa tersentak seketika bila terbaca quote di atas. Haahlah ..betul lah..seakan kena dengan cerita #dakhasan dan denggi.

Sebabnya, bila masa menaip dan berkongsi entri mengenai #dakhasan. Siap Part I dan Part II, hati tak berhenti mengucapkan syukur.

Tapi lebih memanjatkan syukur kepadaNya apabila diberi akal dan idea untuk usaha-usaha yang telah kami anak-beranak lakukan.

Kalau nak bercerita tentang syukur, memang panjang dan tidak terhingga.

Jadi untuk entri finale perihal #dakhasan dan denggi ini, saya pilih SATU cerita KESYUKURAN yang mendatangkan kebahagiaan.

…………

Semalam adalah genap 3 kali berturut-turut ujian darah #dakhasan.

Ujian darah adalah perkara utama yang dititik beratkan bila berkaitan dengan pasakit denggi.

Gambaran darah yang ada sel darah merah dan sel darah putih (platelets)

UJIAN PERTAMA

Klinik yang melihat muka #dakhasan selama beberapa hari berturut-turut

Melalui ujian darah ini, doktor akan memantau kiraan platlet dalam darah. Jika didapati di bawah paras normal, maka tindakan seterusnya terpaksa dilakukan.

**oh ya, saya lupa nak tanya nama doktor disitu walaupun dah 3 hari berturut-turut jumpa.

Itulah yang berlaku pada #dakhasan bila ujian darah pertama menunjukkan:

-kuantiti platlet darahnya adalah rendah dari bacaan normal
-kepekatan hemoglobin juga rendah dari paras normal
-peratusan sel darah putih tidak berada di tahap yang meyakinkan.

Maka hasil ujian darah #dakhasan yang pertama, doktor mengesahkan #dakhasan ada potensi denggi.

Disini saya BERSYUKUR kerana kami bertindak awal membawa #dakhasan berjumpa doktor. Kalau ikutkan keadaan biasa, rasanya kami tak akan bawa #dakhasan berjumpa doktor selagi dia masih kekal aktif.

#dakhasan menunggu giliran


UJIAN KEDUA

Saya telah berkongsi langkah-langkah atau tips yang kami sekeluarga lakukan bagi membantu menaikkan kesihatan #dakhasan di entri saya sebelum ini:

http://nimboking.blogspot.com/2014/09/bila-dakhasan-ditimpa-musibah-part-ii.html?m=1

Walaupun pelbagai kaedah dilakukan, ujian kedua ini menunjukkan keputusan yang TIDAK memuaskan.

Malahan lebih teruk dari ujian darah pertama dimana:

-kuantiti platlet darahnya adalah rendah dari bacaan hari pertama!!
-mujur kepekatan hemoglobin menunjukkan kenaikan yang memberansangkan.
-malahan peratusan sel darah putih juga turut berada tahap yang meyakinkan.

Walaupun keputusan yang tidak memuaskan, saya tetap BERSYUKUR sebab ini menunjukkan yang usaha-usaha kami untuk #dakhasan tidak cukup. Kami perlu lakukan lebih dari itu.

Betul lah kata orang yang berjaya. No pain no gain! We are not in that painful striving situation yet. Let's strive harder

UJIAN KETIGA

Sekali lagi #dakhasan dibawa untuk pemeriksaan darah. Kali ini dia lebih bijak berbanding dua hari sebelumnya.

#dakhasan menangis bila darah cuba dikeluarkan dari kakinya. 

"Semalam bolehlah tipu aku doc. Ni aku dah tau dah. Masuk saja tengok muka doc, terus menangis"

Tapi mommy awak seorang yang kental. Mommy tak rasa kesian pun kat #dakhasan. Yang penting sihat!

Akhirnya SYUKUR yang bermakna bila bacaan darah #dakhasan menunjukkan:

-kuantiti platlet darahnya meningkat dari bacaan hari kedua
-kepekatan hemoglobin menunjukkan kenaikan yang semakin baik
-peratusan sel darah putih juga semakin meningkat

SYUKUR sangat-sangat sebab usaha yang dilipatkali gandakan menunjukkan hasil yang dilipat kali ganda.

SYUKUR teramat Dia menjawab doa kami sekeluarga.

SYUKUR sebab kan ini, kami sekeluarga dapat ikuti MNRB Annual Family Outing (AFO 2014) di Swiss Garden Lumut pada hujung minggu ni. Yeaaahhhhh!!!!

Tak sabaq nak pi niiiii!!!


KESIMPULAN

There are some points of life that I learned with this #dakhasan and dengue episodes.

A) Saya belajar yang kalau kita TENANG, kita akan sentiasa MENANG

B) Dan SYUKUR itu tak semestinya perlu tunggu perkara yang baik sahaja berlaku. Sebab segala kejadian atau musibah pun adalah ketentuan dariNya. Jadi siapa kita nak pilih nak berSyukur yang mana.

3) Dan yang penting Boss saya, mentor #MFMSTheMostHappeningShakleeTeamInMalaysia saya, dan ramai orang berjaya kata:

"PERKARA PERTAMA NAK BERJAYA KENA PANDAI BERSYUKUR"

Alhamdulillah, berkat mengambil dan mempraktikkan ini, kesyukuran yang dizahirkan ini mendapat pulangan yang tidak dapat dibeli dengan wang.

#dakhasan bebas dari terkena denggi. InsyaAllah.



Mohon doaNya

Mommy feeling proud with #dakhasan
25/9/14
Www.Nimboking.Blogspot.Com 
-Business untuk kebaikan orang- 




Tuesday, 23 September 2014

BILA #DAKHASAN DITIMPA MUSIBAH-PART II



Salam Sihat untuk Semua,

And I really wish that to my son #dakhasan. Perjuangan kami anak-beranak baru bermula

Entri kali ini adalah sambungan dari cerita part I.

http://nimboking.blogspot.com/2014/09/bila-dakhasan-ditimba-musibah.html?m=1

TIPS PENJAGAAN BUDAK DIBAWAH 2 TAHUN BILA SUSPECTED DENGGI?

1- BREASTFEED

Gambar hiasan tapi lebih kurang dengan #dakhasan

Disini saya amat teramat bersyukur yang #dakhasan masih menyusu badan dan saya mampu memberi susu badan walaupun sudah lebih setahun.

Untung susu badan ni dengan keadaan #dakhasan sekarang ialah:

A) Punca air dan lawan bakteria terbaik untuk budak. Jadi bila hal suspected denggi ni, menyusu sekerap yang boleh. 

Dan saya memang sedia memberi sekerap boleh. Tak tidur malam juga sebab setiap jam saya menyusukan #dakhasan. Nak cepat baik

B) Susu badan ni cepat hadam, jadi #dakhasan kencing banyak. Kan doktor kata salah satu yang penting ialah kuantiti masuk dan keluar. Syukur, kuantiti dia ok.

C) Nikmat susu badan ini mudah dan cepat. Umpama water cooler. Ada saja tanpa saya kena bangun nak sediakan susu.

Sambil mata setengah pejam pun saya boleh beri #dakhasan minum.

Ubat dan cara yang paling senang melawan virus denggi. Selak dan feed.

**Tolong ya, ini bukan sesi lucah tapi sesi fitrah ibu dan kesihatan.

D) Antara hikmah kejadian ini juga membantu meningkatkan pengeluaran susu badan saya. Konsep susu badan ini seperti 'demand and supply'

Bila banyak permintaan, ada signal yang menghantar ke kilang susu untuk penghasilan susu yang banyak. And right now, there is an increasing in demand. It works like power pumping.

2- SUP KETAM

Sup ketam untuk pesakit denggi hanya dimasak dengan serai dan halia. Diketuk ketuk kaki tangan ketam tu dan direbus. 

Salah satu resepi untuk meningkatkan  platlet darah ialah banyak kan makan dan minum sup ketam.

Alhamdulillah, berjaya saya dan makteh mendapatkan ketam yang besar dan menarik di Pasar Nilai 3.

Apa lagi kami dirumah. Pesta ketam lah semalam.

Untuk #dakhasan adalah 2 ekor, selebihnya untuk mak #dakhasan dan tok-tok #dakhasan. Buat kari ketam. LAZAT

Terlebih sedap untuk kami

Mujur #dakhasan ok saja nak makan. Ini pun tanda yang baik. Bagus jika budak ada selera makan. Ini membantu memberi tenaga kepada sel bagi melawan virus didalam badan.

Jadi amat penting jika orang yang sakit makan walaupun rasa tak lalu. Paksa saja.

3-MINUMAN BERISOTONIK

Perlu tahu ya, denggi tidak ada ubat. Antara penawarnya adalah air. Jika pesakit minum dan muntah, itu yang sampai terpaksa ditahan di wad untuk dimasukkan air ke dalam badan.

Dan minuman seperti 100Plus dan Revive banyak membantu dalam proses melawan denggi dengan cara ia memberi tenaga didalam badan. 

Doktor pun sarankan air untuk pesakit denggi ini tidak hanya air kosong semata-mata.

Masalahnya #dakhasan terlampau kecil untuk perutnya menerima minuman berisotonik. Jadi terpaksalah saya curi sedikit bekalan Performance Orange Mama yang bakal ke Haji.

Patutnya ini bekalan Mama bagi mengerjakan ibadah Haji disana.

Sebabnya, performance orange ini bukan sahaja berfungsi mengembalikan kandungan air didalam badan malahan menstabilkan kandungan tersebut. 

Kandungan garam natrium yang tinggi banyak membantu pesakit denggi malahan kita orang biasa pun elok amalkan.

Jadi saya hanya ambil satu sudu besar dan campur dengan air masak. Masukkan dalam botol untuk #dakhasan minum.

Dan dia ok saja nak minum. Mungkin ada rasa oren. Tu yang sedap saja saya tengok dia minum.

Dan satu yang bagus tentang si #dakhasan ni, selepas minum Performance Orange ni, dia seakan akan selalu nak minum air dan kencing pun kerap.

4- MAKAN UBAT

Mungkin ada sesetengah kita yang risau nak bagi anak makan ubat doktor sebab terlampau kecil dan risau kandungan dadah yang dimasukkan didalam badan kanak-kanak.

Ya benar kalau begitu, kita mulakan dengan langkah pencegahan seperti mengambil vitamin-vitamin yang baik untuk anak-anak kita.

Walaubagaimanapun, bila situasi kritikal seperti ini, perlu ingat ubat doktor. Amalkan seperti yang disarankan. Dan kita tetap bagi supplement atau vitamin untuk anak tapi pastikan jarak masa sekurang-kurangnya 2 jam.

Ubat doktor untuk #dakhasan memang tak tinggal. On top of that, I make sure he  takes his regular scott emulsion, vitamin C and his omega.

Saya pelbagaikan cara supaya dia tak bosan.

Macam masakan dia saya masukkan omega.

Snacks untuk #dakhasan. Japanese sweet potato with butter pumpkin and Omega of course!

5- MAKAN

Orang sakit memang tak lalu makan. Kalau makan pun sedikit sangat. 

Jadi apa nak buat?

Macam #dakhasan memang dia makan tapi sedikit dari biasa. Jadi apa perlu buat ialah SABAR dan RAJIN

A- Sabar kalau dia makan makan sikit terus tolak

Yang ini saya akui agak sukar nak buat.

B- Rajin suap makan sekerap mungkin. Dan rajin pelbagaikan makanan dia. Makanan budak paling senang nak sediakan. Tapi jangan lah asyik bubur nasi dan ayam saja. Jemu budak tu.

Yang ini saya akui saya pakar bab kreativ
dengan masakan #dakhasan. Syukur dia suka dengan kepelbagaian

6- Tips terakhir dan paling penting ialah TENANG dan REDHA. Ingat redha itu ikhlas dan pasrah itu menyerah.

Ikhlas dengan apa yang jadi dan bersangka baik. Bab bersangka baik ini saya dapat sokongan dari Boss.

Boss kalau pegang kepala #dakhasan saja, terus cakap kuat kuat ( jarang dia cakap perlahan pun) 
" ooo ni dah kebah, nak baik ni"

Kalau dia dukung-dukung #dakhasan dia akan bebel 
"Anak baba ni hero. Hero down sekejap saja. Kemudian hero menang"

Dan kalau nampak #dakhasan senyum
"Ha tu, dah senyum, dah sihat dah"

Dan kalau #dakhasan boleh main-main
"Ehm, dah ok sangat ni. Dah tak payah ambil darah ni"



KESIMPULAN

Belum ada kesimpulan lagi sebab nantikan entri seterusnya episod perjuangan kami.

I will share on the reading progress whether the tips given here are working or not.


Mommy is fighting for her #dakhasan
25/09/14







BILA #DAKHASAN DITIMPA MUSIBAH-PART I



Salam Sihat untuk Semua,


Astargfirullah, Ya Allah.

Saya betul-betul memerlukan kata-kata semangat diatas.

Ceritanya begini....

Keadaan muka yang sentiasa sembam seminggu ni

Kesihatan anak lelaki saya #dakhasan sejak seminggu ni memang berada pada tahap yang kurang memuaskan.

Bermula dengan episod muntah-muntah, diikuti dengan panas badan menjelang Maghrib dan adakalanya cirit. Perut juga selalu kembung. Keadaan ini membuatkan dia tidak selesa dan merengek setiap masa.

Seminggu lebih berkeadaan demikian dan seminggu lebih juga keadaan diri saya agak tidak stabil dari segi emosi. Mana taknya, saya tidak cukup tidur dan ini menyebabkan saya cepat marah-marah.

Lagipun saya bingit dengan suara budak menangis-nangis. Dalam hati sebenarnya saya kecewa. I'm helpless and I don't know what to do.

Selama seminggu tu saya belum terfikir nak bawa #dakhasan ke klinik kerana saya masih melihat dia aktif bermain. Selalu pun doktor kata kalau budak aktif, mahu makan bermakna dia ok lah tu.

Tetapi keadaan bertukar lain kerana sepanjang hari semalam, dia mula menunjuk keadaan yang lemah dan melepet. So that's it, we brought him to see a doctor.

Sepanjang perjalanan, saya dah ada rasa yang ini bukan sekadar biasa. Lain benar keadaan badan dia. Jadi bila doktor kata kita ambil darah dia dan minta Puan tunggu diluar. Saya dah bersedia.

But honestly at that time, I am so much embraced the condition in a different way. 

Kalau dulu, mesti saya lebih gabra dan mula sibuk google nak tahu apa yang jadi dan lebih gabra terus google bagaimana mengatasi. Padahal tak tahu lagi apa cerita ni.

Now, thanks to my positive friends who always feeding positive vibes every minute in my life-
#MFMSTheMostHappeningShakleeTeamInMalaysia team.



Saya hanya bersangka baik dengan Allah dan menunggu dengan lebih tenang seolah-olah tiada apa yang jadi. Syukur sangat dapat rasa demikian sebab saya ni ada keturunan kelam kelibut pun.

Jadi bila doktor sahkan yang #dakhasan ada demam viral dan bacaan platlet yang lebih rendah dari biasa, saya terima dengan tenang. Tenang diluar dan tenang juga didalam hati. Sesungguhnya tenang bila doktor kata dia suspected denggi. Berapa banyak perkataan tenang daaaa....

.........................

Jadi bila budak secomel #dakhasan di jangka denggi, apa nak buat?

Berikut adalah saranan doktor:

1- Apa-apa ubat antibiotic perlu dihentikan sebab antibiotic turut membunuh bakteria baik untuk melawan virus denggi tersebut

2- Makan ubat prebiotic bagi membina imunisasi dalam badan #dakhasan.

3- Banyak minum air bersama bancuhan sejenis garam yang diberi oleh doktor untuk tenaga.

4- Makan sup ketam. 

Bila masa yang perlu kita risau?

1- Bila mana dia tidak lagi aktif bergerak.

2- Bila mana dia tidak mahu makan atau minum

3- Bila mana dia tidak kencing atau kuantiti kencingnya sedikit walaupun minum dengan banyak.

Mengikut doktor, bila keadaan begini, budak akan lebih merengek kerana ketidakselesaan badan. Seperti orang dewasa juga, sendi akan berasa lenguh dan badan seperti tidak selesa. Restless.

Jadi pesanan terakhir doktor ialah:

1- Datang semula untuk pemeriksaan darah keesokkan hari.

2- BERSABAR dan JANGAN RISAU. Benda yang dulunya saya sukar lakukan.

……

Sepanjang perjalanan balik kerumah, saya berfikir bagaimana nak terangkan keadaan #dakhasan dengan mereka yang menunggu dirumah.

Dirumah saya minggu ini penuh dengan nekbaik, tokteh, atuk, uwan dan meksha #dakhasan. Dan saya pasti mereka ni jenis melampau risau. Mereka sayang terlebih wooo #dakhasan ni. Jangan buat main. Saya jegil kat #dakhasan pun nanti nekbaik dia meleleh ayaq mata.

Tengok happy tak Boss dengan #dakhasan sewaktu menunggu di klinik?

Tapi Boss saya lagi sempoi. He was laughing while breaking the news. And his act actually calm everybody in the room except meksha-MamiTasha. Terus MamiTasha buat blog pasal cerita #dakhasan.

Punya sayang meksha kat #dakhasan dan #kakya, sanggup bawa diorang ke Alamanda semalam.

http://mamitasha.blogspot.com/2014/09/little-hasan-in-sick.html?m=1

Bila semua orang boleh terima dengan tenang, apa nak buat lepas tu menjadi senang.

Macam biasa kita ikut cakap doktor dan yang paling penting depa syok dok sembang nak masak ketam untuk esok.

KESIMPULAN

Apa yang saya belajar dari episod musibah ni ialah kita kena tenang.

Memanglah senang cakap tapi bila nak buat, bukan senang.

Tapi berdasarkan pengalaman saya untuk kekal tenang ni kena berlatih. Saya akui dah masuk anak 2 ni pun kadang-kadang masih cepat melatah, gabra dan kelam kelibut.

Cubalah berlatih dengan cara kalau kita rasa nak panik saja, tarik nafas terus ingat benda baik. Terus pujuk hati kata semua benda baik baik.



Tapi bila kita dah dapat perasaan tenang tu, wa cakap lu..perghhh nikmat!!!

Segala-gala jadi cool, senang dan smooth. Barulah faham, biar badai melanda pun, hati ni tenang saja.

Tak percaya? Cuba amalkan. Pasti dapat!

Oklah, habis satu episod.

Nantikan entri saya seterusnya episod saya dan #dakhasan melawan virus denggi.

Mommy and #dakhasan fighting till we win
24/09/14

Comel sampai rasa nak tampaq!!!




Tuesday, 16 September 2014

KENANGA DALAM KENANGAN



Salam Sihat untuk Semua,
 
I am so happy today and I wish all of you the same. Success is a journey and I am glad I am on the right track. How can I tell? Because I am happy!
 
Apa yang seronok benar ni Nimbo?
 
Uish, mana tak seronok sebab entri kali ni nak borak mengenai shopping.
 
Yes, membeli-belah.
How I always wish that I can do like membeli membeli membeli, kemudian belah, blah dan blah, tinggal orang lain bayarkan. Itu adalah impian saya suatu hari nanti. Doakan tau. Amin.
 
ONLINE SHOPPING
 
Sekarang saya amat berminat membeli-belah di alam cyber. Or people say online shopping.
 
Senang sebab hanya ada beberapa langkah sahaja:
 
1- SEARCH
 
Cari/ google online boutique address.
 
Dan berikut adalah beberapa online boutique pilihan Nimbo:
 
 a) splendidmuslimah.com 

Macam macam pilihan..click click click sahaja.

sebab ini semua store koleksi tudung yang saya suka pakai dan pilihan corak shawl disini pun memang menarik dan up to date.
 
Kemudian kadang-kadang diorang ada koleksi blouse, skirt dan set ke majlis.
 
Yang menarik sebab koleksi mereka ini unik dan kalau saya beli, kirannya hanya beberapa orang di Malaysia yang ada koleksi tersebut. Kebarangkalian sama tu susah lah.
 
Biasalah, Nimbo nak cantik sorang-sorang.
 
 b) inhanna.com 

Cantik cantik kan? Click click click juga..habis duit aku.

sebab ini kepunyaan rakan saya. Kita kena supportlah bisnes kawan kita.
 
Tapi bukan lah saya beli sebab tu sahaja. Saya suka sebab Inhanna ni ada killer produk dia iaitu outerwear. Outerwear ini teramatlah menolong orang yang pakai tudung seperti kami bila nak bergaya dengan dress yang tiada lengan.
 
Banyak pilihan dari segi warna, panjang dan corak serta tekstur 
 
Lagi best dibawah Inhanna ada safyadesign yang terkenal dengan jubah untuk ibu menyusu dan wuduk friendly. Senang kot pakai jubah safyadesign.
 
c) zalora.com adalah pilhan bagi saya bila nak cari barang-barang lain selain tudung, jubah dan outerwear.
 
2- CLICK, CLICK, CLICK
 
click pilihan, click lagi barang apa nak beli dan bila selesai, click sedia membuat bayaran
 
3- SWIPE
 
di kaunter bayaran, hanya masukkan nombor kad dan butiran yang diperlukan.
 
4- TUNGGU
 
Selesai dan nantikan abang posmen menghantar sahaja.
 
 
Senang ke senang?
 
  1. Senang lah kalau ada duit/ kredit kad
  2. Senang lah kalau dah tahu ukuran badan
  3. Senang lah kalau dah tahu size dan
  4. Senang jika boleh masuk free size.
Kesemua diatas adalah SENANG untuk saya sekarang. Kenapa saya kata sekarang?
 
Sebab saya dulu bukan jenis shopping online.
Sebabnya semua baju online saya cuba beli dulu, semua tak seperti yang digambarkan.
 
Dan dulu saya sering tertipu dengan size. Dalam tu tulis size sedemikian sedemikian tapi bila sampai saya pakai dah macam buah nangka nak masak.
 
Dan saya pula tertipu dengan kenyataan internet tertulis free size tapi tak free pun bila saya pakai. Ketat seperti lemak dikurung adalah.
 
Dan yang paling tak best dulu ialah proses pulangan dan penukaran size memakan masa dan saya sering abaikan.
 
Tapi sebenarnya bukan hal masa sangat tapi disebabkan dulu saya rasa kalau dah gemuk, hang tukar apa pun sama juga effect dia depan cermin.
 
Jadi saya lebih selesa membeli di kedai. Dan kedai kegemaran saya ketika itu ialah
 
 
KENANGA WHOLE SALE (KWS)

Bangunan luar KWS di area Jalan Hang Tuah




Ni baru contoh satu kedai


Nah kau...pilih. Ni baru satu kedai tau. Ada lebih 50 kedai handbag macam ni saja.

Kenapa KENANGA?
 
Pada mereka yang tidak tahu KWS, boleh cakap kat diri sendiri kesian kalau perempuan. Dan untuk lelaki boleh menghela nafas lega isteri awak tak tahu tentang KWS. 
 
Kenanga ini memang terkenal sebagai heaven peniaga online. Barang-barangnya murah sebab dijual dengan banyak dengan harga pukal.
 
Jadi kalau pergi Kenanga dan berkenan pada satu baju, kena ambil sekurang-kurangnya 3 jenis untuk harga yang teramat rendah. Memang berbaloi terutama kalau kita sepakat dengan rakan-rakan kita berkongsi pilihan yang sama.
 
Tetapi.....
 
MASALAH dengan KWS.
 
Ada 3 masalah lazim saya dengan Kenanga:
 
1- Masalahnya dengan penjualan begini, pembeli tidak boleh mencuba baju tersebut terlebih dahulu.
 
'Lu mau lu angkat, lu takmau, lu boleh berangkat'


2- Masalah pada saya masa itu dengan size baju. Memandangkan bila badan dah lari bentuk, hal-hal berikut memang menyesakkan otak.
 
-kalau ok di pinggang tapi ketat di punggung. Pulak dah...
 
-ada pula dah ngam di punggung dan pinggang tapi perut pula nampak macam mengandung 3 bulan. Aduss malu!!!
 
- bila baju pula, size antara L dan XL memang menyusahkan. Semua serba tak kena.
 
-kalau ok di badan, lengan pula ketat
 
-bila cari yang longgar di lengan pula, boleh nampak baju tu seakan baju pinjam.
 
3- Kebanyakkan baju atau seluar/ kain di Kenanga datang dengan free size.
Seperti saya ceritakan diatas tadi, saya yang sebelum ni memang tak boleh ngam dengan baju free size.
 
 
ALKISAH BAJU KURUNG HIJAU KENANGA
 
Saya ingat lagi satu baju kurung hijau ni yang saya beli di Kenanga bersaiz free size.
 
Beria-ia penjual tu meyakinkan saya yang saya muat baju tersebut. Dia berjaya buat saya syok sendiri dengan tubuh badan saya yang kononnya kecil (mengikut pandangan mata dia) dan sebab ini juga, dia berjaya membuatkan saya beli lebih dari 1 helai.
 
Nah kau, bila balik rumah dan cuba...
 
-Memanglah muat tapi muat-muat.

-Memanglah boleh masuk tapi benjol sana benjol sini, perut tersembul, lengan seperti ahli gusti
Huduh sangat aiihhhh...
 
Apa nak buat?
 
Simpan sudah.....
 
Sejak dari itu, memang saya kata Kenanga ini memang kenangan yang hampeh, sakit hati.
 
Pada masa itu sekitar bulan April dimana tempoh saya gigih berusaha menurunkan berat badan saya. 
**Boleh cari entri tentang ini kalau nak tahu dengan lebih lanjut.
 
Pada masa itu baru 2 bulan usaha dan masih belum nampak perubahan yang ketara.
 
Perubahan bentuk badan
 
Entah macam mana tetiba bila akhir-akhir sekitar bulan July, ramai dah tegur saya dah kurus.
 
Pelbagai komen saya dapat:
 
-Dari belakang ingat anak dara manalah
 
-Ada yang tak perasan Nimbo lalu sebab ingatkan orang lainlah
 
-Dan ada juga yang buat tak tahu kat saya sebab bukan diorang sombong tapi memang sumpah diorang tak tahu itu saya. Amboi gitu...
 
Komen-komen ini buatkan saya rasa nak cuba baju hijau yang saya beli di Kenanga tempoh hari.
 
Suspen kan apa yang jadi....
Ya, saya pun seriau juga apa bakal jadi pada masa itu.
.
.
.
.
.
.
Saya sarung baju itu..tu dia..masuk macam ayaq lalu kot paip. Terus melurut ke bawah tanpa sekat sekat kau.
 
Kesembulan diperut tak nampak. Lengan pun takdelah merening ketat lagi. Yang penting benjolan benjolan tu dah surut.
 
Barulah dinamakan Muslimah wear yang sesuai dengan imej saya yang bertudung. Dan satu lagi barulah rasa free dengan free size.
 
Sejak kisah baju hijau tu, saya dah lama tak menjejak kaki ke Kenanga. Semua pun beli online.
 
So, KENANGA MEMANG SUDAH DALAM KENANGAN KU.
 
Dan yang best, kawan kawan yang lain pun sibuk bertanya bagaimana,senang tak, berapa lama dan 1001 pelbagai soalan perihal kurus saya. 
 
Ini semua selepas saya mampu menyarungkan baju hijau kenanga tu.

Ni lah baju hijau kenanga saya tu. Ni pun setelah beberapa bulan simpan dalam almari. Sekarang ni lagu longgar habaq hang...

KEJAYAAN
 
Banyak saya berkongsi kejayaan saya secara offline. Biar ada personal touch supaya resepi kurus yang saya guna tu menjadi juga untuk orang yang bertanya dan yang penting tidak disalahgunakan.
 
Dan saya doakan anda yang sedang berusaha untuk kurus terus berjaya mendapatkan matlamat anda.
 
Dan minta simpang hal ini dimana diluar tu ramai yang boleh amal/ jual produk kurus tapi persoalannya yang selalu timbul, kenapa aku buat/makan tak kurus pun?
 
Saya petik kata-kata DAO, nak berjaya kena ikut orang yang berjaya.
 
Syukur saya sudah berjaya. Jika korang nak tahu, kenalah tanya saya. Saya sedia membantu sebab saya tahu.
 
Mommy love to help others
17/09/14


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Sample text

Sample Text

Sample Text

 
Blogger Templates