Social Icons

Saturday, 9 August 2014

KESUBURAN- BANYAK YANG ANDA BELUM TAHU!!



Salam Sihat Semua,

Semoga yang sedang membaca ini mendapat kebahagian hidup, mencapai impian dan tujuan yang diidamkan.



 
TOLONG DAN TOLONG JANGAN terus abaikan entri ini andai anda
  • sudah mempunyai cahayamata/ anak
  • belum berkahwin
  • bakal berkahwin
  • LELAKI
  • PEREMPUAN
  • sudah monopos
  • mahu hamil
Ini kerana, semua dari kita terdedah berisiko untuk tidak subur. Walaupun awalnya kita subur, kita masih tetap terdedah kepada risiko ini.

Dan untuk mereka yang bakal mendirikan rumahtangga, pastikan anda terus membaca kerana sememangnya masih banyak yang kita tidak tahu.

Seperti yang saya selalu perli...tak tahu, ambil tahu, dah tahu jangan buat tak tahu...

Jom kita lihat

PERIHAL FAKTOR MEMPENGARUHI KESUBURAN

Berikut adalah sebab-musabab yang merencatkan kesuburan tubuh badan kita baik lelaki mahupun perempuan.



1-Berat Badan
  • Terlebih berat pun tak boleh atau terlebih kurus pun susah. Sebabnya BMI yang tak standard sebenarnya menggangu kesuburan dengan cara dia kacau hormon dalam badan anda. Hormon pening. Bagi mereka yang tak tahu berapa BMI. Boleh check melalui carta dibawah


  • Dan ini fakta bukan auta ya. Kajian menunjukkan bagi mereka yang terlebih berat, kebarangkalian tidak subur adalah tinggi.

    • Kalau perempuan, mulalah ada masalah haid tak teratur, proses ovulasi yang tidak lengkap. PCOS juga masalah utama untuk mereka yang terlebih berat. Untuk perempuan yang terlebih berat ini, kadar serapan ubat subur menjadi kurang sebab lemak terhalang terutama dibahagian rahim. Dan jangan buat main bila badan berat tau sebab banyak komplikasi lain turut diundang seperti diabetic, high kolestrol. Nanti lagi susah bila disahkan mengandung.

    • Untuk lelaki pun sama. Terlebih gemuk tu comel tapi sebenarnya banyak mengundang penyakit. 

  • Orang terlebih kurus pun tak boleh happy.

    • Bagi perempuan yang terlebih kurus pun mengundang factor lain terutama bila mengandung kerana ada kajian menunjukkan 72% berisiko mengalami keguguran janin semasa trimester pertama kerana terlebih kurus. Dan selalunya mereka yang kurus akan mendapat alahan lebih teruk dari biasa sewaktu mengandung.

    • Bagi lelaki yang terlebih kurus pula, kualiti dan kuantiti sperma lebih rendah dari biasa.


**Pandangan dari doctor pakar juga menyarankan bagi pasangan yang ada masalah berat badan, perlu berusaha mengembalikan berat badan pada tahap yang boleh diterima sekirannya ingin hamil.

Untul pastikan always safe, always works and always green. Sila lah baca cara paling selamat menurunkan berat badan dengan Shaklee.

http://nimboking.blogspot.com/2014/06/fighting-with-your-buddy-bagi-mereka.html

Untuk yang ingin tambah berat badan, bolehlah hubungi saya secara personal di 012 3777 089

2- Ubat-ubatan/ Dadah


 

Tahukah anda, pengambilan ubat-ubat (kandungan dadah/ alcohol) untuk jangka masa yang lama turut membantu merencatkan kesuburan badan?

Saya bagi contoh terdekat di hati rakyat Malaysia dimana kita suka ambil pain-killer atau paracetemol. Apa-apa sakit pun ambil pain-killer. Dari usia muda sampai sekarang. Terutama untuk orang perempuan yang diserang PMS atau senggugut yang teruk.

Jom kita buat kiraan:
  • Period/ Haid- 7 hari, dalam sebulan
  • Hari Ambil pain killer- 4 hari setiap bulan
  • Bilangan pain killer sehari- 2 pagi, 2 tengahari, 2 malam
  • Jumlah setahun- 288 BIJI!!!!!
Ingat ya, PAIN KILLER is actually SILENT KILLER. Bukan sahaja pada hormon anda, tahap kesuburan anda tapi juga merosakkan hati dan ginjal anda. Kesannya tak terasa sekarang tapi bila nanti anda sudah berusia.



Tak percaya pergi lawat pusat Dialisis di mana-mana. Sila tanya berapa ramai pesakit? Umur dalam lingkungan berapa? Kebanyakkan berpunca dari apa?

Dan bahaya bagi orang lelaki yang suka mengambil ubat-ubat tanpa pemeriksaan yang terperinci. Ini kerana ia boleh mengurangkan kekuatan dan bilangan sperma yang dihasilkan. Memang benar, semakin usia meningkat, kadar penghasilan akan menurun.

TETAPI bila ada factor luar seperti uba-ubatan ini, penurunan akan lebih drastic. Mahukah anda?


Maaf kalau ada yang mula risau. Maaf juga kalau ada berkata didalam hati, ehm, macam aku jaa tu.


3- Stress

Tolong lah jangan kata ayat macam ni:
' Taklah aku tak stress pun, aku ok saja'

Tahukah anda, zaman sekarang, orang yang tidak stress adalah orang-orang dibawah:
  • bayi/ kanak-kanak dibawah 2 tahun
  • orang yang tidak waras
  • orang yang sedang ibadah/ tafakur dan khusyuk dalam aktiviti tersebut
  • orang mati
Jangan gelak, tapi memang ya. Kebanyakkan kita tidak sedar yang kita sebenarnya stress. soalan mudah untuk anda.

Anda sudah ada perancangan selepas kerja?
Malam nak makan apa?
Malam nak dinner kat mana?

Berfikir apa nak buat pun mengundang stress. Cuma yang berbeza adalah tahap stress itu.

Dan perihal ini turut mengurangkan kesuburan badan anda. Lagi teruk kalau kita stress dengan pasangan kita. Lagi lah susah nak hamil.






4- Merokok

Tidak perlu terang lebih sebab saya tau ramai yang tahu. Dan ramai juga yang tahu tapi buat tak tahu. Saya maafkan anda kalau anda sudah ada anak 2,3 atau 8. Tahniah. Mungkin itu rezeki anda.

Tapi saya nak salahkan pada mereka yang berusaha nak dapat anak tapi taknak berusaha meninggalkan tabiat ini. Dan mesej ini bukan ditujukan untuk lelaki malah perempuan juga. Sebab zaman sekarang perempuan pun ada yang merokok.

Merokok itu pembunuh! Ini biasa dengar dan anda sudah tahu.
Samada dia bunuh anda, atau pasangan anda. Ini pun biasa tahu tapi buat tak tahu.

Dia juga bunuh baka anda! saya harap ini buat anda buka mata anda.
Bagi lelaki- dari sperma ada kepala, kepala jadi bengkok. Dari sperma ada ekor, ekor putus atau bengkok.

Dari sperma meluncur laju panah terus, jadilah sperma cacat berpusing-pusing.
Bagi perempuan- kiraan telur yang dihasilkan berkualiti atau tidak? Telur tak bertahan? Telur kecundang di tengah jalan? Ha what? Ada ketumbuhan pulak?


Sebab pengambilan yang berterusan dengan jangka masa yang panjang merencatkan hormon dan tahap kesuburan anda.

Dan tidak lupa bagi mereka yang hendak mendirikan rumahtangga. Kalau nak pastikan tahap kesuburan anda tinggi, you better clean your ash and act




6- Pekerjaan dan Persekitaran

Kita perlu ambil berat juga dengan factor persekitaran sebab ini juga faktor yang mempengaruhi kesuburan badan.

Sebagai petani yang selalu menggunakan racun perosak untuk menjaga tanam-tanamannya. Pendedahan secara direct begini adalah salah satu faktor kadar kesuburan menurun.

Oklah, korang tak kisahlah kan sebab korang kerja di pejabat. Contoh paling ketara sekarang, penggunaan media radioactive yang berleluasa dan melebih-lebih. Handphone almost 22 hours di tangan atau di bawah bantal. Tak pun di poket seluar.

 
 

 
7- Umur

Simptom sekarang kita lihat ramai yang kahwin lewat. Kalau kahwin muda pun kebanyakkan memilih untuk bertiga selang beberapa tahun berkahwin. Itu pilihan masing-masing.

Apa yang boleh dikongsikan disini umur juga menyumbang kepada peratusan kesuburan. Semakin berusia seseorang itu, semakin kurang subur.

Bagi perempuan, bilangan ovum/ telur yang dihasilkan akan berkurangan apabila usia makin meningkat. Tahap kesuburan perempuan berada di peringkat maksimum pada usia 20-24. Untung bagi mereka yang berkahwin pada ketika ini. Dan pada yang belum, hati-hati takut makan diri.

Kemudian bila dah masuk 30-an, penurunan hasilan ovum/ telur akan menurun dan bila masuk ja 35 tahun, turun dengan drastic.



8- Penyakit keSuburan

Dan perlu tahu juga tahap kesuburan turut terganggu sekirannya individu berkenaan ada penyakit-penyakit berikut. Lebih senang kita cerita kes-kes kebiasaan yang menjadi dilemma kaum hawa.

a) Perempuan

  • Ovulasi tidak teratur
  • PCOS- ada cyst/ ketumbuhan di kilang telur
  • Thyroid- samada hyperthyroid atau hypothyroid
  • Premature Ovarian Failure- dimana ovary tidak berfungsi lagi sebelum umur mencecah 40 tahun
  • Masalah di Rahim dan tiub fallopian- Seperti kanser pangkal Rahim, endo, blockage, fibroid
  • Keputihan
  • Pernah mengalami keguguran
Dan bagi lelaki pula tidak terkecuali dimana

b) Lelaki
  • air mani/ sperm yang tidak normal dari segi bilangan sperma (sperm count), rupa bentuk sperm dan sperm yang membengkok
  • masalah testis- kanser, prostate atau luka dimana mengganggu penghasilan sperma
  • Hypogonadism- paras hormon menjadi rendah dan menggangu bilangan dan kekuatan sperma. 
 Jika mengikut prosedur oakar, ada beberapa jalan penyelesaian pada masalah-masalah berkaitan dengan organ kesuburan ini. Antara seperti

Laparoscopic Ovarian Drilling untuk masalah PCOS dan salah satu cara mengurangkan hormon testosterone dalam badan wanita. Tahukah anda dalam badan perempuan juga ada mengandungi hormon testosterone tetapi minima. Walaubagaimanapun, hormon ini akan menajdi masalah menggangu tahap kesuburan wanita tersebut bila dia terlebih dari biasa.

Bagi orang lelaki, operation mengeluarkan tumor lazim dilakukan.

Pernah tak lihat video video pembendahan ini dilakukan. Uisshhh ngeri lah juga. Kalau hati tak kental, jangan pandai-pandai nak you tube kan.

Ini sedikit paparan video nak remove tumor dalam prostate. Sila lihat muka brother tu. Ternganga ngeri...




 .....................
PENGAJARAN & IKTIBAR DARI PENGETAHUAN DI ATAS

Ya kita semua paham dalam proses ini melibatkan 2 pihak. Lelaki dan perempuan.

Oleh itu kedua-dua pasangan perlu memainkan peranan yang bersungguh-sungguh bagi meningkatkan kesihatan dan kesuburan badan.

Saranan doctor pakar juga penting dalam hal ini. Bagi yang masih belum mendapatkan kaunseling doctor pakar, disarankan berbuat demikian. Apa perlu tunggu. Sekurang-kurangnya anda tahu dimana yang harus ditingkatkan.

Dan jangan pandang remeh perkara-perkara diatas kerana ia berkemungkinan besar penyebab anda susah mengandung. Dan jika mungkin ya, tidakkan anda patut rasa perlu berbuat sesuatu? Mungkin jika langkah yang betul diambil, itu merupakan langkah terbaik anda pernah ambil untuk mengatasi masalah-masalah sedemikian.

Banyak cara rawatan. Ada rawatan tradisional ada rawatan pakar. Ada rawatan tabib Cina dan ada rawatan ilmu agama. Pelbagai pilihan ada, hanya tinggal untuk kita usaha dengan cara yang paling baik untuk kita dan psangan kita dan semestinya bakal cahayamata kita.

  • Dan untuk mereka yang ragu-ragu dengan ubat-ubat tah apa apa diluar sana...
  • Dan untuk mereka yang phobia dengan jarum dan laser...
  • Dan bagi mereka yang tidak pernah putus berusaha untuk CINTA

Dan pastinya bagi mereka yang mengutamakan dan memilih terbaik macam saya, pilihlah benda yang ALWAYS SAFE, ALWAYS WORKS AND ALWAYS GREEN.


http://nimboking.blogspot.com/2014/08/kenapa-shaklee-dan-bukan-yang-lain.html


PERIHAL KESUBURAN BERSAMA SHAKLEE

Berikut adaah produk-produk yang disyorkan bagi meningkat taraf kesuburan badan. Ianya sesuai untuk lelaki dan wanita.

1) VIVIX- mengandungi REVERATROL dan POLYPHENOL yang tinggi hasil dari ekstrak tumbuh-tumbuhah seperti didalam gambar di bawah.



Apa kelebihan VIVIX?

a) Membaiki dan melindungi sel. Mana-mana sel yang rosak, lemah akan dibaik pulih dan mana-mana sel yang baik akan diberi satu shield atau perlindungan agar tidak terdedah dengan ancaman. Ini juga cara bagaimana kenapa VIVIX dikatakan anti-aging formula. Umpama makanan yang dibungkus rapi, tahannya lebih lama berbanding makanan yang terdedah.

b) Seterusnya, adanya kehadiran resveratrol dan polyphenol dalam Vivix ini memberi pertahanan pada sel-sel dalam badan kita. Macam pergi perang pakai baju kalis peluru.

c) Bila sudah ada pertahanan, ia bantu pula memberi tenaga pada sel. Pentingnya tenaga untuk sel badan kita sebab sel-sel inilah yang melakukan aktiviti penghasilan tisu-tisu baru dan aktiviti-aktiviti rutin dalam badan.

d) Disamping itu, ia berupaya mengurangkan sel menjadi tua dari tempoh. Kita pun tak suka lihat muka kita tua dari usia sebenar kan?


Jadi bagaimana VIVIX membantu dalam kesuburan tubuh?
a) Tidak dinafikan kita akan tua. Cuma kita ada pilihan. Tua dengan kerepot atau tua dengan sihat. Bila dimaksudkan tua dengan sihat, seluruh anggota, organ dan hormon badan pun sihat. Kesihatan yang lebih mudah dari usia sebenar ini yang sekaligus membantu sel-sel kesuburan dalam badan. Aktif, cergas dan lifestyle yang baik meransang hormon subur yang baik.

b) Memandangkan sel-sel diberi tenaga oleh VIVIX, ini menjana pembiakan sel lebih sihat.

c) Telah terbukti, ALWAYS WORKS, yang VIVIX ini merencatkan sel kanser. Kajian dilakukan terutama kepada pesakit sel kanser prostate dan kanser payudara.

d) Dan semestinya, bila sel-sel sihat, sistem imunisasi meningkat. Daya ketahanan badan lebih power!!

Oh ya, VIVIX telah berjaya membantu mereka yang ingin BERHENTI MEROKOK dan membantu mereka yang tidak mahu berhenti merokok kepada terus berhenti. MAGIK kan..tidak..memang cerita benar.


2) ESP- Energizing Soy Protein- mengandungi 9 asid amino yang diperlukan oleh tubuh tetapi tidak dapat dihasilkan oleh tubuh. Dan ia adalah non-GMO Soy (kandungan soya yang tidak diubah strukturnya)

Jadi bagaimana ESP membantu dalam kesuburan tubuh?

a) Membantu menyeimbangkan hormon badan.

b) Merupaka sumber protein yang sihat yang wajib untuk tubuh badan bagi menjana keseimbangan hormon

c) Mengurangkan risiko kanser- payudara, cervix, prostate

d) Mengurangkan genjala Monopaus dimana tubuh badan tidak selesa dan emosi terganggu apabila badan mengalami monopos.



3) PHYTOCOL- mengandungi 2000mg fitosterol yang diperlukan oleh tubuh badan setiap hari.

Makanan kita kat Malaysia ni mewah. Mewah dengan kandungan sedap dan pastinya kolestrol. Oleh itu dah jadi tanggungjawab kita menyahkan kolestrol ni.

Cara paling senang ialah mengambil makanan yang tinggi kandungan fitosterol. Bagaimana?

Dengan memakan 200 batang lobak merah atau 70 keping roti gandum atau 425 biji tomato SEHARI. Mampu kah?

Kalau tak, ini jawapan anda.

Jadi bagaimana PHYTOCOL membantu dalam kesuburan tubuh?

a) Pada mereka yang belum tahu, kolestrol berlebihan dan tidak baik sebenarnya menggangu kesuburan tubuh badan.
 
Manakala kolestrol baik membantu dalam menghasilkan hormon. Dan ini sangat bermakna bagi mereka yang berusaha untuk lebih subur.
  
Walaubagaimanapun, kolestrol baik ini boleh dijana sendiri oleh hati kita.
 
Jadi sebenarnya kita tak perlu menambah-nambah kolestrol yang sedia ada dalam badan dengan pemakanan kita. 
b) Dan kandungan fitosterol membantu menghalang pembekakkan prostate


4- GLA COMPLEX- mengandungi kandungan Omega 6, asid lemak tidak tepu yang merupakan asid lemak yang diperlukan oleh tubuh badan. Hasil ekstrak tumbuh-tumbuhan Borage ini tinggi kandungan anti-oksidannya.


Jadi bagaimana GLA COMPLEX membantu dalam kesuburan tubuh?

a) Dengan cara menstabilkan sistem hormon dalam badan. Membaiki aturan haid yang tidak teratur, PMS/ senggugut yang menyakitkan dan masalah cyst/ fibroid.

b) Mengurangkan risiko kanser prostate & pembesaran prostate

c) Mengurangkan keradangan kerana kandungan anti-oksidan yang tinggi.

Ini dikira vitamin WAJIB bagi orang perempuan. Tak semestinya untuk subur sahaja tapi untuk mengawal atau menstabilkan hormon atau masalah-masalah dalaman wanita.

5. B COMPLEX- kandungan acid folic yang tinggi.


Jadi bagaimana B COMPLEX membantu dalam kesuburan tubuh?

a) Kandungan didalam vitamin B Complex bertindak sebagai anti stress/ vitamin penenang dan ini amat penting dalam proses untuk hamil. Kalau salah satu atau kedua-dua pasangan tak tenang. Susah tu..

b) Bertindak mencegah lesu dan murung. Keadaan seperti ini merencatkan persenyawaan jadi amat penting bagi mereka yang mahu hamil.

6- VITA E COMPLEX- Kandungan ekstrak biji anggur yang tinggi kandungan anti oksidan.



Jadi bagaimana Vita E COMPLEX membantu dalam kesuburan tubuh?

a) Melindungi sperma dari kebarangkalian cacat atau abnormal. Memastikan sperma bergerak ke hadapan dan kesasaran yang tepat.

b) Meningkatkan bilangan sperma (sperm count)

c) Meningkatkan kelastarian seksual dan tenaga

Ini merupakan vitamin PENTING untuk kaum lelaki dalam soal kesuburan. Tapi ini tidak bermakna ianya terhad kepada kaum lelaki sahaja. Malahan ia bagus untuk kecantikan orang perempuan dari segi kuku, kulit dan rambut.


7- ZINC COMPLEX- merupakan mineral yang perlu ada dalam setiap sel tubuh kita.


Jadi bagaimana ZINC COMPLEX membantu dalam kesuburan tubuh?
a) Penting untuk kepekatan sperma, karakteristik sperma dan pergerakan sperma

b) Mencegah mati pucuk dimana penyakit yang digeruni ramai pihak lelaki.
c) Meningkatkan daya seksual
 
d) Membaiki masalah prostate
 
..........................
 
SETERUSNYA APA?
 
Seterusnya adalah pilihan anda.
 
Walau apa pun pilihan usaha anda pastikan benar-benar selamat. Bonus kalau dah jumpa yang selamat dan berkesan.
 
Dan semestinya kalau saya, saya suka benda itu bukan dadah untuk badan saya. Dahlah banyak benda toksik nak dikeluarkan, bila ambil ubat-ubat pula tambah toksik dalam badan. Meskipun ia mampu untuk mengubat tapi kalau saya ada pilihan, saya cari sumber semulajadi.
 
Jadi pening kepala takmau...cubalah cadangan-cadangan produk diatas. Ini saranan terbaik dari pakar. Yang penting
 
 
SENTIASA SELAMAT, BERKESAN DAN SEMULAJADI.
 
 
Sebaik-baiknya diambil lengkap bagi memastikan tahap kesuburan ditingkatkan memandangkan pelbagai faktor keliling kita yang banyak merencatkan kesuburan badan.
 
Adakalanya faktor-faktor ini kita dapat kawal tapi kebanyakkan tak dapat kita kawal.
 
 
 
 
 
 
Kalau nak tahu SELAMAT atau TIDAK SHAKLEE, sila baca entri ini:
 
 .....................................
Terima kasih kerana sudi membaca. Dan sekirannya anda rasa ia dapat membantu rakan-rakan anda atau saudara anda, saya alu-alukan untuk LIKE dan SHARE. Moga kita dapat membaiki nilai dan kesihatan hidup masing-masing dan orang yang kita sayang.


Mommy helping soon to be mommy and daddy
080814
www.nimboking.blogspot.com


Want to know what supplements that suit you and your family?
Want to be part of our success journey?
Want to generate  4 to 5 figures income?

FREE CONSULTATION
AFFORDABLE PRICE and
BUSINESS OPPORTUNITY with Shaklee
Call, sms and what apps!








 















1 comment:

Hani Suryani said...

yang brother tu, tak boleh blah.. :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Sample text

Sample Text

Sample Text

 
Blogger Templates