Social Icons

Wednesday, 27 August 2014

TIPS MENCAPAI IMPIAN/ TARGET- cerita benar



Salam Sihat Semua,

Today is a gift thus we call it PRESENT. As this is your present, you may decide what and how your present should be.

And I pray that your present is the bestest among all.

Go, make and seek your gift today!

………

Pagi tadi hantar #kakya dan #dakhasan. Awal kami keluar, 6.30am. Budak-budak pun tengah syok tidur. Bila angkat, dua-dua bangun. Muka sembab sebab bangun terkejut. Mujur tak buat hal.

Yang buat hal tadi si Boss. Benda biasa di awal pagi di rumah #ilunakami. Hiruk pikuk. Mujur tak ada jiran tetangga lagi. 

Back to my sharing. Honestly it is not the best feeling to send your kids to nursery at the earliest hour. 

Lagi-lagi pula bila #kakya selalu tanya

'Bila mommy nak jaga ya?'
#kakya yang banyak drama

At that age (she almost 4), she wants me to be around for the most of her time. 

Walaupun saya bukanlah ibu penyayang yang manjakan anak-anak. Saya ni jenis tegas walaupun dengan baby setahun.

Contoh buat mommy marah


Perihal pagi tadi buatkan saya terfikir....

Saya dah memang patut buat impian/ target baru dalam kehidupan saya. 



Bila dah masuk 3 series ni, dengan ada komitmen keluarga dan anak-anak, impian/ target saya waktu umur 20an sedikit sebanyak WAJIB bertukar.

Memang ini perkara biasa untuk kita sentiasa memperbaharui target. 

Tambahan pula secara sedar tak sedar saya dah capai apa yang saya inginkan pada masa saya berumur 23 tahun dulu. (University time- saya belajar lama)

Saya nak jadi lebih dari executive di pejabat saya, saya dah dapat. 


Saya nak kereta keluaran Jepun, saya dah pakai. 




Saya nak ada rumah yang ada laman, syukur dapat. 

Dan yang penting saya nak kahwin lepas Erra Fazira kahwin pun tercapai. Saya kahwin umur 28, sama umur bila Erra kahwin dengan Yusry dulu.( mujur dia kahwin, kalau tak saya pun tak lah)




Jadi untuk kali kedua, saya kena perbaharui impian/ target saya. 

Mungkin lain entri saya boleh kongsi apa target/impian saya.

Apa yang pasti saya boleh konsi TIPs nak mencapainya. 

Bukan lah saya hebat sangat tapi saya dah lalui hampir 10 tahun mengejar impian.

Jadi saya belajar di mana kesalahan dan di mana yang betul kalau nak dapat apa yang kita inginkan.

.………

1- IMPIAN/ TARGET YANG BESAR

I love this pic because #kakya call me HULK for most of her time ( nampak sangat selalu jadi monster bila kat rumah)

Saya rugi sebab dulu waktu awal 20-an, yeelah kan baru keluar universiti, teruja dapat kerja dan dapat gaji bulanan bunyi ribu-ribu (walaupun tak sampai 2000) dah rasa WAH sangat.

Ini sebab tak berapa berimpian BESAR dalam kehidupan. Masa itu saya hanya cakap lepas universiti nak kerja kat bangunan ada aircond. Tu yang bila dapat kerja di bangunan tinggi dan aircond dah rasa ok dah.

Kemudian satu-satu saya capai impian/ target yang tak sebesar mana. Nak mimpi pakai handbag LV pun tak. Kodi betul impian/ target.

Dalam tempoh bekerja selama 8 tahun, saya dah bazirkan masa untuk tidak bermimpi lebih tinggi.

RUGI memang RUGI. 

Sebabnya, impian/ target memang akan tercapai secara sedar atau tidak.

My advice to those who just start to dream of what they want to be. DREAM BIG and REALLY DREAMING! For sure you will achieve it in another 10 years to come.

Kalau Allah ada bersama impian anda, pasti lebih cepat.

2-BERPEGANG PADA IMPIAN/ TARGET




Bohonglah kalau saya kata semua impian/ target saya tercapai.

Ada banyak juga yang tercicir. Dan sebabnya adalah satu.

SAYA TAK PERCAYA PADA IMPIAN/TARGET ITU.

Basically, it is like kalau dapat, dapatlah. Kalau tak dapat pun tak apa.

Dan salah satu impian yang tak tercapai ialah cita-cita nak jadi Associate Actuary sebelum umur 32. 

Tak jadi sebab saya tak pasti saya boleh dapat ke tidak. Ketidakpastian itu sebenar dari awal lagi. Tapi saya terus cuba tapi semasa mencuba pun belum pasti. Sebab itu bila mencuba masih gagal. Bukan saya tak pandai tapi saya dah kalah dari awal lagi.

Kesalahan BESAR yang saya belajar, bukan sebab skill, kepandaian atau kurang usaha tetapi tak percaya pada impian/target tersebut. Dan ini membawa ketidakpercayaan pada diri sendiri. BAHANA TU!!!!



3- INTEREST(MINAT), MOTIVATION AND COMMITMENT

Benda pertama perlu tahu ialah ketiga-tiga perkara diatas BERBEZA

Dan benda ini PENTING diambil tahu kalau nak capat impian/target.

Dan sebab saya tak tahu benda ni dari dulu, jadi saya tak betul-betul berjaya dalam definasi impian/target saya sampai sekarang.

INTEREST-

Sepanjang umur 21-25, minat saya lebih kepada kereta. Saya minat kereta keluaran Jepun. Mungkin saya tahu kalau saya minat, saya nak beli. Dan setakat masa itu saya mampu untuk kereta keluaran Jepun. Memang dapat pun. 

Itulah rugi pula tak minat kereta mewah yang hebat hebat. Kalau tidak, pasti dah pakai satu sekarang. Takpe masih ada masa lagi.



Kemudian minat tu beralih ke aktiviti melancong. Memang antara umur 25-29 tu hampir setiap tahun melancong. 

Memang takdelah banyak duit sangat tapi bile nak melancong tu, boleh pula dapat duit. ( nampak tak disitu,kalau ada impian pasti tercapai)

So this interest keep on changing depending to your age and your environment.

Jadi kalau bersandarkan pada interest/minat memang impian/target yang besar dan tinggi mudah tercicir.

MOTIVATION-

Waktu zaman-zaman mencari identiti tu saya cepat terpengaruh dengan kata-kata motivasi dari orang yang berjaya. 

Dari orang yang hebat dan dari orang yang pandai-pandai. Samada ustazah, ustaz atau penceramah bebas.

Let me share with you this classic example.

Saya pernah hadiri pelbagai motivational talk sejak dari sekolah rendah. Bayangkan berapa banyak motivasi dan kelas ilmiah saya pernah hadir dan masih sibuk pergi? 

Contoh biasa, semangat kita berkobar-kobar. Balik dari seminar, semua benda yang di kongsi oleh penceramah semua saya nak buat.Dari sehari ke sehari, lama-lama lepas 3 bulan, saya masih dengan tabiat lama.

Selalu sangat jadi macam tu sampai saya dah tak percaya lagi motivational talk. (Tapi gatal ambil tahu juga, hehehe)

Please note that there's nothing wrong to listenor attend those motivational talk.

Masalahnya bila kita salahkan mereka bila apa yang kita buat tak menjadi.

Masalahnya kita salahkan mereka bila kesan motivasi itu hilang selepas seminar.

Masalahnya diri kita sendiri.

Kenapa jadi begitu?

Apa yang saya lalui dan pelajari, motivasi belum cukup kuat untuk dapatkan apa yang kita impikan/ target.

Senang-senang kekobaran dan keinsafan itu hilang kalau kita tak disiplin.


COMMITMENT- KOMITED


Saya berbalik pada cerita impian/target kereta saya. Kereta pertama saya ialah Honda Civic 2nd hand. Nak beli Honda baru, tak mampu. Nak pakai brand lain, tak mahu.

Memandangkan saya nak sangat kereta keluaran Jepun, saya komited dengan kesusahan pakai kereta 2nd hand. Saya sanggup habiskan masa saya menjadi mekanik sambilan kerana kereta 2nd hand ni perlukan banyak perhatian. Ingat saya suka ka? Memang tak lah. Tapi dah nak guna, terpaksalah.

Macam kes melancong, saya dapat pergi melancong tapi terpaksa berjimat cermat. Tapi bila dah komited beli tiket, nak tak nak kenalah ikat perut atau ikat duit belanja. Untuk 5 hari 4 malam, saya korban 8 bulan tak berbelanja. Bunyi tak logik kan? Tapi saya capai impian saya.

Macam di pejabat juga, ingat saya suka nak kerja 8-6 atau lebih? 
Dan ingat saya suka ka office politic?

Semua ini saya terpaksa ikut rentak sebab target saya nak naik pangkat sebelum usia 32. Dan syukur, dapat.

Nampak tak disini dalam hal komited tak ada istilah suka tak suka. Kebanyakkan terpaksa.

Dan sebab terpaksa inilah, jadi impian/target secara tak sengaja tercapai.



…………

Kesimpulannya, itu yang saya dapat kongsikan pengalaman mencapai impian/ target.

Bila dah kongsi begini, banyak pula nak kena perbaiki untuk next round target.

Banyak benda bodoh yang dah buat dan saya taubat takmau ulang balik. 

Sebab kebodohan juga banyak masa, wang dan tenaga terbuang. Benda boleh capai dalam masa 2 tahun, sampai 7 tahun saya ambil masa.

Yang penting COMMITMENT. Saya dah ada impian/ target tapi masih mencari COMMITEMENT.

Mungkin juga rintihan #kakya 'Mommy jaga ya kan?' adalah commitment saya?

Ya Allah, tetapkan hati aku, permudahkan jalan aku, untuk mencapai impian aku dan #kakya

Mommy planning for her targets
280814








Tuesday, 26 August 2014

APA ADA PADA PAGI?




Salam Sihat Semua,

Congratulations to those who has achieved what he/she aim for. All the best and good luck to those who are still struggling to reach the dream.

Don't give up easily as the road is not straight and short. It's winding or long but definately will get you there.

#selfreminder
......…

Terpanggil untuk menulis entri berkenaan pagi sebab pagi tadi di rumah my mil, terbangun sebab azan subuh yang kuat. Yeelah kan rumah my mil dekat dengan masjid.

Tapi yang best tu ada pula selingan loceng dari kuil.( kuil India pun dekat). Awal juga penganut Hindu kejut bangun.

Kirannya berpagi-pagi ni bukan sahaja dalam Islam malahan saya dah periksa, semua agama dan kepercayaan percaya pada kuasa pagi.

Untung mereka yang morning person. Kepada yang tidak, mungkin lepas baca entri ini akan terasa mula nak berlatih bangun awal.


KELEBIHAN PAGI?

1-Pagi adalah punca mendapat lebihan Masa




Kalau kita nak rasa hari kita panjang, kita mulakan aktiviti seawal pagi. Nescaya rasa lama sangat masa tu.

Bagi orang Islam yang selalu rasa rak cukup masa, tak sempat dan pelbagai alasan masa, cuba kaedah sembahyang awal waktu. Mestti terasa kenapa hari tak habis-habis lagi.

2-Pagi adalah punca Emosi yang Stabil sepanjang hari.

Perasan tak orang selalu kesal kalau pagi dia bermula dengan benda yang tidak menarik.

Contoh terlibat dalam kemalangan kecil sebelum ke tempat kerja. Habis saru hari penuh dengan keadaan kelam kabut dan sebagainya.

Itu adalah kuasa pagi.

Kalau permulaan pagi kita awal, cantik dan tenang, itulah emosi atau mood kita sampai ke petang.

Jadi jangan kelam kabut atau marah di waktu pagi.

3-Pagi adalah Punca Produktiviti terbaik Sepanjang Hari



Saya ambil contoh diri saya kalau hujung minggu. Kalau dapat bangun awal memang best. Sarapan anak-anak dah siap, teh tarik Boss dah tersedia. Malahan meehoon dah bergoreng. Semua ini siap sebelum pukul 9 pagi. Banyaklah masa nak siap masakan tengahari. By the time 2pm, saya dah goyang kaki menonton HBO.

Jadi sebab itu lah penting berpagi-pagi bagi memastikan produktiviti tip top sepanjang hari. Ini kerana sebab rasa syukur di waktu pagi, sempat bersarapan pagi dengan baik dan ada juga yang bersenam. Ini semua memberi tenaga yang lebih untuk melalui pelbagai aktiviti sepanjang hari. Malahan ia mampu menghasilkan hasil kerja yang lebih baik.

4-Pagi adalah masa Tekad/Azam dalam Diri yang paling tinggi.




Bagi mereka yang biasa bangun pagi, perasan tak bila waktu mandi atau sedang bersiap, otak sarat merancang pelbagai aktiviti yang hendak dibuat atau capai pada hari itu.

Keazaman kita tinggi dan bagi yang jenis teratur/ organize, siap tulis atas kertas apa nak buat hari ni.

Ini semua tabiat orang yang berjaya. Kalau tanya ramai jutawan doluar sana atau mereka yang berjaya, hampir kesemuannya bangun pagi.

Cuba bandingkan kekuatan tekad ini di sebelah petang. Lain kan? Tak percaya cuba bangun pukul 1pm. Memang sah sah malas. Saya tau sebab saya pernah jadi orang macam tu.

5- Pagi adalah Magnet Rezeki




Saya rasa ini tak payah terang dengan lebih. Mana-mana kaunselor atau talk person pun suka bercakap hal ini.

Malahan sunat dhuha itu diadakan pada waktu pagi. Dhuha itu sendiri pagi dan siap ada surah untuknya. Ini menunjukkan betapa Allah itu membuka langit seluas-luasnya diwaktu pagi.

Ini mungkin ramai tak perasan tapi stesyen radio pun banyak bagi hadiah wang tunai bila sesi pagi. Dengan teka lagu lah, teka bunyi lah dan pelbagai lagi. Kebanyakkan nya dari am krew.


KESIMPULAN

Rugi kalau bermalas lepas di waktu pagi terutama selepas Subuh. Sangat rugi. Pada masa ini rezeki teramat luas.

-Sedikit usaha, banyak ganjaran
-Satu phone call, banyak pulangannya
-Satu sharing, banyak manfaatnya
-Satu taubat, besar kemaafannya

Ambil lah peluang sebab belum tentu kita ada lagi untuk pagi esok


Dan sejak saya kenal group MFMS #mfmsthemosthappeninggroupinmalaysia, saya lebih menghargai pagi. 

Lagipun buat part time business ni memerlukan saya mengatur masa dengan cekap. Jadi memang saya sayang PAGI saya.

Ini adalah salah satu #ShakleeEffect saya

Mommy is now a morning person
27/08/14






Monday, 25 August 2014

The Way A Man Should Be!



Salam Sihat Semua,

Saya doakan semuanya baik baik, dapat rezeki yang baik dan dapat hari yang baik. 


......

Entri kali ini sebab tengah melihat gambar anak lelaki saya #dakhasan sambil berangan nak jadikan dia khalifah yang berjaya membimbing kami sekeluarga. Cheewah, tinggi angan-angan.



Tiba-tiba ada kawan kongsi article ini yang menusuk hati sebagai orang perempuan.

Kalau untuk lelaki, memang berterabur jantung.

Ramai lelaki luar sana ada title atau position ini.
Ramai juga yang mendabik dada bila ada kedudukan ini.

POSITION: Suami aka Ketua Keluarga aka Pemimpin aka Ketua

Tapi ramai dah jauh cara praktikal kalau nak dibandingkan erti sebenar lelaki Muslim yang Nabi (SAW) sarankan.

Saya fikirkan mungkin faktor cara didikan yang salah dari awal. Di mana society banyak manjakan anak lelaki dari perempuan dari segi perkerjaan kehidupan seharian. Sampai ada nak basuh seluar dalam sendiri pun  tak tahu.

Dan mungkin juga sebab kaum wanita zaman sekarang banyak terror serba serbi. ( ini bukan issue feminism). Semua benda dia nak buat. Tak bagi can langsung.

Contoh yang terdekat ialah saya lihat business online macam Shaklee pun memang dimonopoli kaum perempuan.

Secara keseluruhannya saya lihat peranan lelaki mula terbalik sejak akhir-akhir ini.

Tu belum lagi sentuh lelaki nak jadi perempuan. Itu simpan bab lain.

......
Ini dari sumber yang dipercayai

(From : Islamic Research Foundation International, Inc)



Our beloved Nabi SAW was not EVER lazy, so why the men of this ummah?


What a Muslim husband should be like...



1- Dress up for your wife!

 look clean and smell good. 

When was the last time you went shopping for designer pyjamas? 

Remember that Nabi (SAW) would always start with Miswak when returning home and always loved the sweetest smells.

2- Use the best names for your wife

Call your wife by the most beloved names to her, and avoid using names that hurt their feelings.

3- Don't treat her like a fly

We never think about a fly in our daily lives until it 'bugs' us. 

Similarly, a wife will do well all day - which brings no attention from the husband - until she does something to 'bug' him.

Don't treat her like this; recognize all the good that she does and focus on that.

4- If you see wrong from your wife, try being silent and do not comment!

(And i like this!!!)

This is one of the ways Nabi (SAW) used when he would see something inappropriate from his wives (R.A). 

It's a technique that few Muslim men have mastered.

5- Smile at your wife whenever you see her and embrace her often.

Smiling is Sadaqah and your wife is not exempt from the Muslim Ummah. 

Imagine life with her constantly seeing you smiling.

Remember also those Ahadith when Nabi (SAW) would kiss his wife before leaving for Salaah, even when he was fasting.

6- Thank her for all that she does for you. Then thank her again! 

Nabi (SAW) use to help his wives with the housework, he mended his own clothes, and patched his own footwear. 

Never forget –what your wife does for you without any assistance is actually out of her goodness, much of the tasks today’s wife does is actually a favour to you! 

Acknowledge it. Be grateful.

7- Ask her to write down the last ten things you did for her that made her happy. Then go and do them again. It may be hard to recognize what gives your wife pleasure. 
times in your life.

You don't have to play a guessing game, ask her and work on repeating those 

8- Don't belittle her desires. 

Comfort her. 

Sometimes the men may look down upon the requests of their wives.

 Nabi (SAW) set the example for us in an incident when Safiyyah (R.A) was crying because, as she said, he had put her on a slow camel. He wiped her tears, comforted her, and brought her the camel.

9- Be humorous, play games, jokes around with your wife, surprise her with gifts 
Nabi (SAW) encouraged the giving of gifts. Look at how would race with his wife Aisha (R.A) in the desert.

When was the last time we did something like that?

(Syukran that i have a husband that loves to joke around. Only to find out, he laughes the loudest)

10- Don’t ever refer to your wife in the third person, & never in a negative or mocking manner, even if you are right. 

Remember she is the mother of your children. She deserves their respect & honour more than anyone else in the world. 

Don’t promote & advertise yourself as better than her. Let Allah be the judge. Protect her dignity.

Woman was not made from man’s head to be superior over, Nor his feet to be trampled on. She emerged from his side to walk next to, from under the arm to be protected, & from near the heart to be loved & valued…

11- Don’t feel intimidated by your woman’s strengths or aptitude, admire her, & treat her as an equal as in the eyes of Allah. 

Encourage her, support her, & be there for her. Allah has not granted superiority of one over the other, but rather has assigned each different tasks according to the uniqueness of His male and female creation. 

Nabi (SAW) has said that if he would have commanded bowing to any other aside from Allah, it would have been the wife to the husband. This is not a matter to inflate your ego, but to underline how much you need to do for her so as to have earned this status. 

Remember your attitude towards her would determine the depth of her love for you, her appreciation, and the warmth of her behaviour towards you.   
                                                  
12-Don’t be a “ruler”

Be a mediator; compassionate, loving, understanding, compromising.

This is what wins a woman’s heart, nothing more, nothing less…

Always remember the words of Allah's Messenger (SAW): 'The best of you are those who treat their families the best. And I am the best amongst you to my family.' Try to be the best!

13-  Every time you see your wife don’t order her to do something, Neither complain about anything.

She’ll begin to avoid you and your company like the plague! Stop finding faults with her all the time, she’ll lose respect for you. 

Treat others as you would like to be treated. Use hikmah (tact), be diplomatic. and be considerate. Do things to develop her love for you and strengthen the bond.

14- NEVER EVER COMPARE YOUR WIFE TO YOUR MOTHER, SISTER, SISTER-IN-LAW, OR ANY FEMALE

whose supposedly “better” at something than she is.

 Don’t praise other women so as to make her feel as if she “doesn’t-cut-the-cloth”. This spells disaster for her self-confidence, and stunts love between spouses. She’ll begin to feel inferior, and in her desire to live up to your expectations, she’ll soon feel taken for granted, because you’d never recognise her attempts, but always find something else that’s not right or needs to be bettered. 

Your wife will soon begin to despise you, she’d feel like your servant, a wall-fly, because it’s always “so hard to please you” and you’re “never satisfied”! So please be cognisant of this habit!

In conclusion: Everyone has weaknesses, find agreeable ways of working around them together. Never forget to make Dua to Allah - ta'ala to make your marriage successful.


.....

This article reminds me how to raise my son in a correct Muslim way.



NOW BE BRAVE AND SEND THIS TO ALL YOUR MALE FRIENDS AND TO THE FEMALES, SO THAT THEY CAN START TRAINING THEIR SONS….!!!

Mommy with his new mission with #dakhasan
26/08/14







BLOGGER in App Store. MEMANG MUDAH



Salam Sihat Semua,

Good Morning everyone. I am sharing this beautiful quote from Oprah.


And yesterday I was told the same thing by my husband. He said

'Benda pertama hendak berjaya kena BERSYUKUR. Kalau tak pandai bersyukur, macam mana nak berjaya'

And I have increased another level of respect for him.

...........

I am so excited to share this new app that I found in the store. I just found it this morning and can't wait to test. 

So now I'm testing its application by writing this santai entry. To share this good news with others

Kepada sesiapa yang menggunakan blogspot sebagai medium blogging, ada blogger application yang anda boleh muat turun secara percuma.

Cara-caranya

1- Pergi ke app store untuk pengguna iphone atau google play store untuk pengguna android dan 

2- search for 'blogger'

Seperti ini:



2- Muat turun seperti biasa

3- Wallah...explore, test dan bolehlah do your blogging

Ini contoh page blogger application saya:




So lepas ni senang nak update blog, tak payah buka laptop atau PC dan yang paling menarik, boleh terus muat turun gambar dari phone kita.

Bagi mereka yang biasa menggunakan blogger melalui internet explorer, masalah bila nak muat turun gambar.

Sebabnya aplikasi di internet explorer tidak membolehkan blogger memuat turun gambar dari phone dengan senang.

Jadi memang saya kalau ada masa didalam kereta untuk update blog, hanya boleh draft sahaja. Bila sampai rumah atau office, perlu buka laptop nak upload gambar. Leceh!

Sebab nak tunggu duduk setempat and buka laptop to update blog memang masalah bagi saya.

Masa yang terluang kebanyakkan dalam kereta, dalam lif, menunggu orang dan dalam bilik meeting. 

So handphone is my like my bestbuddy. That's why I am so thrill to find this app.

Mommy happy updating her blog via iphone
260814

Boleh amik selfie dan upload terus..walawehhhhh






Sunday, 24 August 2014

PERSIAPAN HAJI/ UMRAH- APA YANG KITA TERLEPAS PANDANG



Salam Sihat Semua,

How are you? I hope everyone is having a blast weekend. Since we are still in Syawal month, I'm sure everyone is busying attending open house, visiting friends and relatives.

Alhamdulillah as we are bless with loves all around us.

Jom kita tadahkan kesyukuran kerana ada yang masih tidak bernasib baik seperti kita.

....................
Hari Ahad yang lepas, saya dan keluarga menhadiri kenduri doa selamat cum kenduri aqiqah dan cukur jambul cum sambutan Hari Raya. Tu dia, all in one dan pastinya makanan pun semua masuk serentaklah.



Alhamdulillah, kenduri doa selamat ini adalah bersempena meraikan kedua-dua aunty dan uncle saya yang saya panggil Mama Chom dan Cikgu Syimi. Mereka akan berangkat ke Mekah bagi menunaikan ibadah Haji tak lama lagi. Walaupun itu adalah Uncle saya tetapi nama Cikgu sentiasa meniti. Itu untungnya jadi cikgu ni. Sampai bila-bila pun orang panggil Cikgu.

Ya, mesti sekarang ni sibuk orang buat kenduri doa selamat sempena musim Haji tak lama lagi.

Sedang rancak bercerita berkenaan persiapan untuk ke Mekah, teringat untuk bertanya Mama Chom mengenai persiapan kesihatannya. Memandangkan saya lihat Mama Chom saya bertambah kurus kebelakangan ini. Katanya penangan demam baru-baru ini.

Baru saya tahu, bagus tak bagus Tabung Haji ini, mereka telah sediakan segala ubat-ubatan dan vitamin-vitamin untuk Jemaah Haji. Sampai berbotol-botol vitamin diberi. Tinggal nak makan je. Saya difahamkan ada vitamin C dan multi-vitamin dan beberapa vitamin yang lain.
gambar hiasan kelengkapan dari Tabung Haji

Ada sebab-musabab kenapa orang Tabung Haji memberi kelangkapan ini dari awal. Bukan sahaja untuk memudahkan para Jemaah mengemas bag tetapi juga agar para Jemaah mula mengambil inisiatif meningkatkan system imunisasi badan.

Apa yang saya nak kongsikan disini. Saya nak sarankan kepada mereka yang bakal menunaikan ibadah Haji ini, mulalah makan vitamin-vitamin ini dari sekarang. Jangan tunggu bila sampai sana baru nak makan. Jangan simpan dalam bag terus na.

Saya senaraikan beberapa factor yang mungkin memudaratkan kesihatan badan para Jemaah bila disana:
 
lihat sahaja penangan terik amtahri di lantai

• Cuaca yang panas dan sememangnya berbeza dari cuaca Negara kita Malaysia. Suhu bilik hotel yang pula dipasang air-cond. Jadi keluar panas, masuk dalam bilik sejuk.Keadaan suhu yang berubah-ubah ini boleh menyebabkan demam, semput dan pelbagai masalah kesihatan. Kita tak mahu keluar masuk keluar masuk sampai tak keluar keluar bilik sebab duduk atas katil berselubung selimut sebab demam.
construction works that could harm your health
 
• Habuk-habuk dan debu-debu yang tidak tahu apa kandungannya. Saya difahamkan disana masih banyak lagi tempat-tempat yang dibangunkan oleh kerajaan bagi memudahkan para Jemaah. Tidak mustahil habuk-habuk ini memudaratkan system pernafasan terutama mereka yang sensitive dan ada asma. Jadi batuk adalah perkara biasa disana.
 
• Aktiviti-aktiviti ibadah yang padat. Dan semestinya kita akan menggunakan sebaik-baik mungkin masa yang ada untuk melakukan pelbagai aktiviti-aktiviti ini. Nak-nak pula kalau kita push badan kita untuk lakukan benda yang kita tak mampu. Yeelah kan alang-alang dah sampai takkan nak bazir dalam bilik hotel sahaja. Selalunya masuk minggu ke-3, kita akan merasa tak larat. Keadaan fizikal dan mental yang lemah akan menghalang pergerakan kita.

• Tidur yang tidak menentu. Ini juga antara factor badan kita senang lemah.

• Pemakanan yang tidak menentu dan kekurangan air dalam badan. Kadang-kadang kita terlampau sibuk beraktiviti, kita terlupa pengambilan makanan perlu pada masa yang tepat. Tambah-tambah pula air. Jarang nak minum sampai 3 litre sehari. Nak tak nak pula sebab tandas agak sukar bila masa dipenuhi dengan aktiviti-aktiviti ibadah.

Oleh itu apa yang saya benar-benar nak sarankan untuk para jemaah, mula lah membuat persediaan fizikal dan mental dan menjaga kesihatan dari sekarang.


PERSEDIAAN AWAL BERMULA SEKARANG









• Mulalah melatih diri dengan aktiviti ibadah seperti bila berada di sana kelak. Contohnya, aktiviti ibadah malam. Jangan tunggu bila sampai sana baru nak buat. Mestilah badan rasa terkejut kerana ini pengalaman yang jarang berlaku kepada badan. Mungkin untuk sesetengah jemaah boleh bertahan untuk minggu pertama dan kedua tetapi dikhuatiri lemah bila masuk minggu-minggu terakhir.


• Banyakkan berjalan bagi melatih stamina. Banyak aktiviti disana melibatkan berjalan. Jadi pada mereka yang jarang bersenam, ini akan turut membantutkan kesihatan badan dan seterusnya sukar melakukan aktiviti yang wajib. harus dan sunat disana.

• Bagi mereka yang ada ubat doctor, jangan ambil mudah perkara ini. Amalkan seperti yang dinasihatkan doctor. Jika sebelum ini selalu terlepas pandang dan ambil mudah, perlu ubah sikap ini. Dan jika mampu, tambahkan dengan supplement kesihatan yang lain. supaya badan berada dalam keadaan terbaik dari biasa.


• Makan vitamin-vitamin yang diberi dan jika mampu dari sekarang, tambahkan dengan supplement kesihatan yang lain. Ini bagi membiasakan badan dengan vitamin-vitamin ini. Tambahan pula untuk meningkatkan system imunisasi badan. Bila sampai sana, dah tak sempat lagi nak naikkan system imunisasi badan. Tiba-tiba badan rasa terkejut dengan eprubahan-perubahan yang saya sebutkan tadi.

Dan tambahan pula, bila sakit, kebanyakkan kita suka mengambil jalan mudah dengan ambil paracetemol atau ubat dari kaunter. Masalah dengan ubat-ubatan ini ialah kebanyakkan akan buatkan badan kita letih, rasa nak tidur dan mengantuk. Kerana tujuan ubat-ubat itu adalah untuk membaiki sel yang lemah. Jadi kita perlu rehat dan tidur untuk ubat itu berkesan. Masalahnya, masa. Jemaah ada masa kah nak luang untuk tidur? Jadi mencegah lebih baik kan!

vitamin keperluan tubuh badan. samada melalui pemakanan atau supplement. pastikan selamat, berkesan dan semulajadi

• Bagi mereka yang selalu tiada selera makan, carilah sesuatu untuk membuka selera makan anda. Jika di Malaysia pun tak lalu makan, apatah lagi disana. Disana lagilah susah nak menyelerakan diri dengan keadaan dan masakan yang berlainan dari di Malaysia. Carilah penawar untuk membuka selera dan latihlah diri dengan makanan yang berkhasiat.
hampir inilah ruji makanan di sana. memang ada juga masakan Malaysia tapi pasti tak sama.

• Bagi mereka yang sukar minum air, latihlah diri anda untuk belajar minum air. Sekurang-kurangnya 3 litre satu hari. Kekurang air dalam badan akan mengakibatkan dehydrate dalam badan dan seterusnya lemah.







Nasihat yang sama saya share dengan Mama Chom saya dan Mama saya. Banyak pula saya berleter padahal saya sendiri belum pernah sampai lagi ke sana.

Dan bagi mereka yang ingin menambah baik kesihatan para Jemaah ini, bolehlah ikut cara saya nasihat Mama saya. Kebetulan Mama saya pun bakal Hajah pada tahun 2014. Malangnya, dia pergi seorang diri tahun ini setelah Arwah Papa pergi sebelum sempat menunaikan Haji.

http://nimboking.blogspot.com/2014/07/papa-i-hate-you.html

Ini membuatkan Lagilah saya amat prihatin kesihatan dia.
 
Ini apa yang saya kongsi kepada orang kesayangan saya.

a) Multi Vitamin bagi kesihatan menyeluruh. Kalau dah ada bagus, dan yang baru ada pun bagus. Nak lebih bagus, makanlah. Tak banyak, 1-2 biji satu hari


b) Vitamin C bagi nak elak demam, selsema atau batuk. Kalau rasa-rasa nak demam tu ambil terus 2 biji.


c) Osteomatrix / AJHT bagi mereka yang sakit-sakit sendi. Yang mana berjalan jauh sikit, mula rasa sakit-sakit lutut atau pergelangan kaki. Dan ada juga factor cuaca yang sejuk waktu malam turut menyebabkan rasa menyucuk-nyucuk. Macam Mama saya tiada masalah ini, Alhamdulillah.



d) Performance Drink untuk badan kekal hidrat. Kandungan garam dalam minuman ini bagi mengelakkan dahaga dan dehydrate. Selalu kita disarankan minum 100 Plus atau Gatoride tetapi minuman ini manis dan berkarbonat. Tidak elok untuk orang yang berumur. Jadi saya sarankan Performance Drink untuk Mama. Saya cakap, bawa Tupperware air, letak 3 sudu performance drink ni, jumpa air zam-zam, campurkan. Jangan lupa minum! Pastikan tak kurang 3 litre setiap hari.



e) Dan bagi Mama, saya turut syorkan Vitamin B bagi mengelak stress. Yeelah kan, Mama pergi seorang diri dan pada waktu-waktu begini, saya faham akan ada masa yang dia stress. Jadi saya sarankan dia jangan tinggal B-Complex ni. Anti stress. Di kala dia kerinduaan mengenangkan Arwah Papa, saya perlukan dia sihat dari segi fizikal dan seterusnya mental


f) Dan ini untuk mereka yang susah nak makan. Saya tak sarankan ini untuk Mama kerana saya tahu dia ok saja bab-bab makan ni. Ini untuk mereka yang tiada selera atau memilih bila bab makan. Tambahan pula, segelas ESP ni cukup memberi tenaga untuk bertahan 3-4 jam. Susah nak kena penyakit pun. Dan yang penting tenaga lebih dari biasa.



**kesemua saranan di atas adalah BERKESAN, SELAMAT DAN SEMUALJADI

http://nimboking.blogspot.com/2014/08/kenapa-shaklee-dan-bukan-yang-lain.html

......................


Peluang pergi Haji bukan mudah. Hanya mereka yang terpilih olehNya yang menerima jemputan ini. Jadi pastilah kita nak para Jemaah menggunakan sebaik-baik peluang ini. Kalau 44 hari disana, kita mahu biar 44 hari ini penuh diisi oleh ibadah terbaik kita.

Kalau sebelum ini jarang dapat khusyuk ketika bersolat atau ibadah lain, inilah peluang berbuat demikian. Dah depan Kaabah.

Pendek kata, we want to give the best of our faith and iman to Him.

Oleh itu, jangan pandang enteng soal kesihatan. Saya faham dengan kuasa doa segala-galanya mungkin. Memang ya, Insya Allah kalau kita niat dan doa nak badan kita sihat sepanjang berada disana, pasti dimakbulkan.

Tapi usaha dari kita pun penting. Apa yang saya tegaskan apa pun yang dirancang, jika kesihatan tidak mengizinkan, habis semua perancangan ini.

Ini adalah sedikit sebanyak yang boleh saya kongsi bersama. Sebab saya lihat ramai Jemaah terlepas pandang perihal ini. Tidak salahkan mereka kerana lebih sibuk membuat persiapan ibadah, hal-hal Haji dan merancang apa yang akan dilakukan di sana.

Jadi saya salahkan kita anak-anak, kawan-kawan, saudara terdekat yang tahu tapi tak memberitahu atau berkongsi. Bagi mereka yang ada adik-beradik, mak ayah saudara atau mak ayah sendiri yang bakal menunaikan Haji tahun ini. Silalah kongsi maklumat ini.



Mommy praying for all Jemaah. Agar mendapat Haji yang mabrur
250814
www.nimboking.blogspot.com


Arwah papa bersama #dakhasan. Semoga Papa tenang disana. InsyaAllah pahala Haji tu sampai kepada Papa. AlFatihah

Kenangan majlis terakhir Mama bersama Papa. I pray for the best strength for you Mama





Want to know what supplements that suit you and your family?
Want to be part of our success journey?
Want to generate  4 to 5 figures income?

FREE CONSULTATION
AFFORDABLE PRICE and
BUSINESS OPPORTUNITY with Shaklee
Call, sms and what apps!




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Sample text

Sample Text

Sample Text

 
Blogger Templates