Social Icons

Monday, 14 July 2014

Her Birthday and My Basketball



Assalamualaikum semua..Alhamdulillah dah kembali sihat sebab gigi dah dicabut, rasa gila selesa  san baru seronok type panjang panjang

Saya mengambil kesempatan ini mengucapkan Selamat Hari Lahir pada mak saya- Nadia Najib. Buruk benar bunyi mak, saya masih suka dia sebagai kawan saya yang penuh dengan bebelan tapi blur

Nadia saya kenal dari team futsal dan merupakan pemain yang paling payah nak dapat skill main futsal. Tapi yang kami paling sayang kat Nad sebab dia tak pernah putus asa belajar dan selalu datang practise. Kalau org lain mesti give up.

Saya paling seronok ajar Nad sebab dia tak segan pun ngaku dia tak pandai main. Dan yang paling nostalgic, dia tak kisah pun menanti di bangku simpanan untuk peluang dia. Dan Allah tak pernah kejam, ada saja peluang diberi kepada Nad untuk rasa apa itu permainan futsal dan sekaligus membaiki skill mainannya.

Saya samakan pengajaran disini dengan pengalaman yang saya lalui sewaktu menjadi pemain bola keranjang mewakili sekolah menengah saya. Ketika itu ramai senior yang hebat selalu mendapat peluang bermain dan saya sebagai junior hanya menjadi pemerhati. Selama setahun hanya pemerhati bertauliah dan hanya kadang kala diberi peluang untuk bermain. Kiranya, rutin praktis ialah warm up, berlari keliling kolej, praktis skill dan bila tiba waktu bermain, hanya berdiri di hujung court, bersedia mengutip bola yang tersasar. Dan kami sebagai pemain junior wajib turun paling awal membawa semua kelengkapan dan menyuci court jika keadaan court basah. Dan kami juga yang paling terakhir harus meninggalkan court bagi mengemas apa yang patut.

Saya pasti ramai yang kata ish, takkan sampai begitu. Kejamnya sistem. Ya, saya pun pernah berasa jelak tapi dek takutkan senior senior yang garang macam singa, saya teruskan juga rutin membosankan ini.

Apa yang saya tak tahu, saya tengah develop beberapa skill yang saya tak tahu menyumbang kepada permainan apabila bermain secara pasukan.

Dan saya mampu teruskan sebab sayang saya pada permainan basketball. Saya memang amat suka dengan permainan ini.

  • Saya belajar dari takutkan senior menjadi hormat kepada mereka. Pada pandangan saya, bila dah ada rasa hormat dan takut, akan lahir patuh dan akur. Bila ada benda ni, senanglah terima ajaran dan skill dari coach dan senior senior yang hebat.
  • Saya juga develop perasaan sabar. Yeelahkan sabar menanti. Tahu tak, dalam permainan, sabar itu penting. Kalau gopoh nak score memang akan senang bolos dan senang senang di counter attack oleh pihak lawan.
  • Skill yang amat berguna dan saya praktikkan sampai sekarang ialah skill observation. Ya, saya akui mula mula disisihkan ditepi, saya acuh tak acuh memandang game tapi selepas diherdik oleh akak senior, saya mula memerhati dan bukan lagi melihat. Bila kita ada skill observation, kita belajar lebih dari segi teori dan bahasa tubuh dan lenggok permainan itu. Jadi bayangkan apa yang jadi selepas teori dan praktikal digabungkan.
Ya selepas melangkah ke tahun ke-3, permainan saya mula diiktiraf oleh coach dan senior dan saya terpilih untuk league senior. Dan tahap pencapaian saya sehingga berjaya mewakili pasukan Negeri Sembilan ketika saya berumur 16 tahun.

Cerita imbasan saya kali ini kerana terkenang balik cerita Nadia dan futsal nya. 

Sebab itu saya rasa amat bangga, saya jadi downline dia, dia mampu bawa saya dan kita semua menjadi apa yang kita nak. SEBAB DIA TAK PERNAH PUTUS ASA. Kalau dulu sikap tak berputus asa mampu membawa kepada kejayaan, takkan formula yang sama sedikit sebanyak tak dapat mendapat kejayaan kan?


To my dear Nad,

Happy birthday my dear and i love you more today. Because of you, I am chasing my dream and it seems possible because you are the one who is leading.

Love
NimboKing
15/7/2014

1 comment:

Khadeejah Hasmad said...

Sweet nya! :D

You chose to be positive Bila most people will choose negative perspective

Happy Belated Birthday untuk ur friend Nadia :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Sample text

Sample Text

Sample Text

 
Blogger Templates